Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Сајам хране на Едуконсу: Здравије је укусније

11.10.2019. 17:45 17:47
Пише:
Фото: Dnevnik (M. Kudelja)

НОВИ САД: Органско воће и поврће, домаћи yеmovi и сокови, веганске посластице, али и сухомеснати производи, красили су штандове на Сајму хране „Еду Фуд Фер” на Универзитету „Едуконс” у Сремској Каменици.

Код више од двадесет излагача доминирале су здравије варијанте производа домаће радиности, који би с пуним правом могли понети паролу „Здравије је укусније”, а које су посетиоци могли бесплатно да дегустирају.

У знаку буђења свести о концепту здравијег живота, већина домаћих произвођача је одлучила да се представи пуним корпама воћа и поврћа из својих воћњака и башта, теглама органског меда, јајима из слободног узгоја и разним интегралним производима.

Бавимо се едукацијом младих о здравој исхрани у оквиру трогодишњег пројекта „Хелти фуд, хелти јут” који је подржан од ОПЕНС-а, и који има за циљ да посаветује младе како лакше здраво живети, здравије се хранити и да здрава исхрана не мора бити ни компликована ни скупа, истакао је представник Савеза студената Медицинског факултета Милош Бугарчић.

Како је додао, најлакше је воћем привући пажњу на здраву исхрану и онда управо то искористити да се пренесе знање које би можда било од круцијалног значаја за здравље конзумената.

Ходници су се шаренили у бојама природе и производима провереног порекла и квалитета, што је ретко доступно на местима где се људи обично снабдевају намирницама. Неки од продаваца нису били мотивисани искључиво финансијском добити, а један од њих је и власник продавнице органске хране „Здравологија” Синиша Мршић.

„Здравологију” смо покренули, пре свега, због детета, објаснио је Мршић.

Посао смо заправо преузели, додао је, унапредили оно што смо затекли и сада имамо широк избор артикала, попут сухомеснатих производа из специјалног резервата природе „Засавица”, органских вина која су позната широм света, а тренутно их у Новом Саду нема ни у једном ресторану.

Међу посетиоцима је највише било ученика средњих школа, од којих су неки са својим пофесорима током prеthodnе ноћи вредно припремали традиционална јела, попут гибанице, проје и ванилица, али и неке необичније специјалитете с воћем и сувим месом. Занимљиве укусе донеле су локалне и регионалне занатске пиваре, које су познати укус пива обогатили цитрусним аромама, зачинским биљем и разним воћем.

Разноврсна и несвакидашња понуда овогодишњег сајма хране је показала да креативности, квалитета и предузетничког духа не мањка и да, упркос многим препрекама и изазовима с којима се мали произвођачи у Србији сусрећу, чини се да оптимизам и борбени дух ипак не посустају.

И. Башић, М. Столица, М. Кувеља

Пише:
Пошаљите коментар
Органска улица украсила Штранд

Органска улица украсила Штранд

15.09.2019. 23:06 23:11
Да ли је органска храна коју једемо заиста органска

Да ли је органска храна коју једемо заиста органска

20.06.2019. 15:19 15:20