Sajam hrane na Edukonsu: Zdravije je ukusnije
NOVI SAD: Organsko voće i povrće, domaći yemovi i sokovi, veganske poslastice, ali i suhomesnati proizvodi, krasili su štandove na Sajmu hrane „Edu Fud Fer” na Univerzitetu „Edukons” u Sremskoj Kamenici.
Kod više od dvadeset izlagača dominirale su zdravije varijante proizvoda domaće radinosti, koji bi s punim pravom mogli poneti parolu „Zdravije je ukusnije”, a koje su posetioci mogli besplatno da degustiraju.
U znaku buđenja svesti o konceptu zdravijeg života, većina domaćih proizvođača je odlučila da se predstavi punim korpama voća i povrća iz svojih voćnjaka i bašta, teglama organskog meda, jajima iz slobodnog uzgoja i raznim integralnim proizvodima.
Bavimo se edukacijom mladih o zdravoj ishrani u okviru trogodišnjeg projekta „Helti fud, helti jut” koji je podržan od OPENS-a, i koji ima za cilj da posavetuje mlade kako lakše zdravo živeti, zdravije se hraniti i da zdrava ishrana ne mora biti ni komplikovana ni skupa, istakao je predstavnik Saveza studenata Medicinskog fakulteta Miloš Bugarčić.
Kako je dodao, najlakše je voćem privući pažnju na zdravu ishranu i onda upravo to iskoristiti da se prenese znanje koje bi možda bilo od krucijalnog značaja za zdravlje konzumenata.
Hodnici su se šarenili u bojama prirode i proizvodima proverenog porekla i kvaliteta, što je retko dostupno na mestima gde se ljudi obično snabdevaju namirnicama. Neki od prodavaca nisu bili motivisani isključivo finansijskom dobiti, a jedan od njih je i vlasnik prodavnice organske hrane „Zdravologija” Siniša Mršić.
„Zdravologiju” smo pokrenuli, pre svega, zbog deteta, objasnio je Mršić.
Posao smo zapravo preuzeli, dodao je, unapredili ono što smo zatekli i sada imamo širok izbor artikala, poput suhomesnatih proizvoda iz specijalnog rezervata prirode „Zasavica”, organskih vina koja su poznata širom sveta, a trenutno ih u Novom Sadu nema ni u jednom restoranu.
Među posetiocima je najviše bilo učenika srednjih škola, od kojih su neki sa svojim pofesorima tokom prethodne noći vredno pripremali tradicionalna jela, poput gibanice, proje i vanilica, ali i neke neobičnije specijalitete s voćem i suvim mesom. Zanimljive ukuse donele su lokalne i regionalne zanatske pivare, koje su poznati ukus piva obogatili citrusnim aromama, začinskim biljem i raznim voćem.
Raznovrsna i nesvakidašnja ponuda ovogodišnjeg sajma hrane je pokazala da kreativnosti, kvaliteta i preduzetničkog duha ne manjka i da, uprkos mnogim preprekama i izazovima s kojima se mali proizvođači u Srbiji susreću, čini se da optimizam i borbeni duh ipak ne posustaju.
I. Bašić, M. Stolica, M. Kuvelja