Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Sajam hrane na Edukonsu: Zdravije je ukusnije

11.10.2019. 17:45 17:47
Piše:
Foto: Dnevnik (M. Kudelja)

NOVI SAD: Organsko voće i povrće, domaći yemovi i sokovi, veganske poslastice, ali i suhomesnati proizvodi, krasili su štandove na Sajmu hrane „Edu Fud Fer” na Univerzitetu „Edukons” u Sremskoj Kamenici.

Kod više od dvadeset izlagača dominirale su zdravije varijante proizvoda domaće radinosti, koji bi s punim pravom mogli poneti parolu „Zdravije je ukusnije”, a koje su posetioci mogli besplatno da degustiraju.

U znaku buđenja svesti o konceptu zdravijeg života, većina domaćih proizvođača je odlučila da se predstavi punim korpama voća i povrća iz svojih voćnjaka i bašta, teglama organskog meda, jajima iz slobodnog uzgoja i raznim integralnim proizvodima.

Bavimo se edukacijom mladih o zdravoj ishrani u okviru trogodišnjeg projekta „Helti fud, helti jut” koji je podržan od OPENS-a, i koji ima za cilj da posavetuje mlade kako lakše zdravo živeti, zdravije se hraniti i da zdrava ishrana ne mora biti ni komplikovana ni skupa, istakao je predstavnik Saveza studenata Medicinskog fakulteta Miloš Bugarčić.

Kako je dodao, najlakše je voćem privući pažnju na zdravu ishranu i onda upravo to iskoristiti da se prenese znanje koje bi možda bilo od krucijalnog značaja za zdravlje konzumenata.

Hodnici su se šarenili u bojama prirode i proizvodima proverenog porekla i kvaliteta, što je retko dostupno na mestima gde se ljudi obično snabdevaju namirnicama. Neki od prodavaca nisu bili motivisani isključivo finansijskom dobiti, a jedan od njih je i vlasnik prodavnice organske hrane „Zdravologija” Siniša Mršić.

„Zdravologiju” smo pokrenuli, pre svega, zbog deteta, objasnio je Mršić.

Posao smo zapravo preuzeli, dodao je, unapredili ono što smo zatekli i sada imamo širok izbor artikala, poput suhomesnatih proizvoda iz specijalnog rezervata prirode „Zasavica”, organskih vina koja su poznata širom sveta, a trenutno ih u Novom Sadu nema ni u jednom restoranu.

Među posetiocima je najviše bilo učenika srednjih škola, od kojih su neki sa svojim pofesorima tokom prethodne noći vredno pripremali tradicionalna jela, poput gibanice, proje i vanilica, ali i neke neobičnije specijalitete s voćem i suvim mesom. Zanimljive ukuse donele su lokalne i regionalne zanatske pivare, koje su poznati ukus piva obogatili citrusnim aromama, začinskim biljem i raznim voćem.

Raznovrsna i nesvakidašnja ponuda ovogodišnjeg sajma hrane je pokazala da kreativnosti, kvaliteta i preduzetničkog duha ne manjka i da, uprkos mnogim preprekama i izazovima s kojima se mali proizvođači u Srbiji susreću, čini se da optimizam i borbeni duh ipak ne posustaju.

I. Bašić, M. Stolica, M. Kuvelja

Piše:
Pošaljite komentar
Organska ulica ukrasila Štrand

Organska ulica ukrasila Štrand

15.09.2019. 23:06 23:11
Da li je organska hrana koju jedemo zaista organska

Da li je organska hrana koju jedemo zaista organska

20.06.2019. 15:19 15:20