Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Првомајско потрошачко ћоше: Месо јефтиније у маркетима

28.04.2023. 08:55 09:01
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

НОВИ САД: Како су цене намирница већ неко време у порасту, сви који планирају да предстојеће нерадне дане проведу на викендицама или излетиштима, за набавку намирница мораће да издвоје нешто више новца. Уочи првомајских празника екипа „Дневника” обишла је месаре, пијаце и маркете и истражила цене меса, пића и поврћа за салате.

Килограм ћевапа и пљескавица од мешаног млевеног меса у месарама кошта 780 динара, док су ти производи, због првомајских акција, нешто јефтинији у маркетима. Месо за роштиљ стаје 550 динара, док су јунећи ћевапи скупљи, односно за 450 грама требало би издвојити 380 динара. За љубитеље пикантније хране љуте роштиљске кобасице у самопослугама могу купити по цени од 550 динара за килограм, а у месарама за 790. Килограм белог меса кошта 850 динара, батаци су 460, а крилца 310 динара. Цене свињског врата са костима варирају од 730 до 780, а пресну сланину могуће је пазарити по цени од 690 до 770 динара.

Без ћумура нема ни роштиљања, а yak од три килограма кошта око 400 динара, у зависности од произвођача. Цене највећих паковања кечапа у маркетима крећу се од 260 до 330 динара, пола килограма мајонеза стаје од 190 до 320, док су остали сосеви углавном око 250 динара.

На пијацама је избор свежег поврћа разноврстан, па тако главица зелене салате кошта између 50 и 80, а младог купуса 100 или 120 динара. У маркетима цена парадајза износи 300, док је на пијаци од 230 до 250, а 500 грама черија је између 200 и 250 динара. Веза младог лука кошта 50, а у неким маркетима је на снижењу и износи 30 динара. Килограм краставаца стаје од 160 до 200, а црног лука 130 до 150 динара. Веза ротквица, погодних за мноштво освежавајућих салата, може се пронаћи за 50 динара, док се љуте паприке на пијаци продају за 50 динара, по комаду или на акцији по три комада за 100.

Најчешћи избор алкохолног пића уз роштиљ је пиво, а најјефтинија лименка може се пронаћи за 60 динара, док је најскупља 140. Повратна стаклена амбалажа мало је јефтинија, поготово уколико се већ поседују празне флаше и не плаћа се кауција. Тако се њихова цена креће од 60 до 80 динара, а дволитра кошта до 250 динара. Газирани сокови од једне и по литре могу се купити по цени од 120 до 150, а негазирани између 100 и 200 динара.

Текст и фото: Н. Станојчић и М. Благојевић

Питали смо Новосађане: Куда идете за Први мај?

Лука Лупу, студент:

– Немам никакве посебне планове за овогодишње празнике. Неколико нас из улице се можда окупи код друга у дворишту, где ћемо роштиљати, уз музику и пиће.

Сваке године буде тако, некад чак останем и сам код куће уколико остали отпутују негде јер за мене ово није празник који много унапред планирам.

Александар Ристић, програмер:

– За Први мај ћу радити од куће, као и дан после њега. Постоје многи пројекти у фирми који морају бити завршени и због тога не могу да испланирам дружење и добијем слободне дане.

Prеthodnih година сам, по правилу, ишао у село близу Бачке Тополе, из којег иначе и долазим и ту се окупљало старо друштво.

Милан Поповић, директор:

– Окупљамо се код другара у дворишту куће на Сателиту и ове године нећемо роштиљати, већ, мало за промену, правимо јела испод сача.

Одлучили смо да овог пута не будемо све време напољу и вероватно ћемо у вечерњим сатима посетити локал у који редовно идемо да бисмо заокружили доживљај са целокупне прославе.

Вера Јеловац, учитељица:

– Немам жељу да посебно обележавам овај празник, томе сам се више радовала у детињству када сам ишла са тетком у природу, али сада углавном одлучим да се одморим код куће или одем до града ако је лепо време.

Ове године свакако ни немам слободне дане, пошто радим приватно, тако да ћу Први мај провести на послу.

Текст и фото: Н. С. – М. Б-ћ. – А. Па.

Пише:
Пошаљите коментар