broken clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОТРОШАЧКО ЋОШЕ Пун буђелар за пуну ускршњу трпезу

21.04.2022. 10:45 10:48
Пише:
Извор: Дневник/В. Фифа

Празнична трпеза идеална је прилика за породична окупљања, а како се ближи Ускрс, списак за куповину намирница и поклона већ се увелико прави.

Екипа “Дневника” проверила је у маркетима, на пијацама и у месарама цене основних намирница за ручак, јаја и меса, као и цене рибе у маркетима и рибарницима, за оне који посте.

У градским рибарницама за килограм печене пастрмке треба издвојити 1.400 динара, за ослић 1.000, шарана 1.800, скушу 1.000, шкарпину 1.800, ослић, лосос и пастрмку 1.800, а за килограм печених гирица 700 динара. Што се тиче свеже рибе у рибарницама, килограм глава шарана продаје се за 190 динара, мешавина за рибљу чорбу стаје 650 динара, очишћена пастрмка је 750 динара по килограму, док су шницле толстолобика и ослић нешто јефтинији и стају 650 динара. Жив караш кошта 250 динара, а очишћен 350 динара. Скуша је 450 динара, ослић хек 529, пастрмка неочишћена 590, а очишћена 750 динара, док је жив шаран 699 динара за килограм, а 1.200 у шницлама. Уз рибу се лепо уклапа и кромпир салата, те килограм белог кромпира у маркетима кошта од 60 до 80 динара, а црвеног од 60 до 80 динара, а на пијаци се већ може купити и млади кромпир који кошта од 150 до 300 динара за килограм. Ситнији црвени лук на пијаци стаје 50 динара, а црни 70 динара по килограму, док у маркетима за црни треба издвојити од 50 до 60, а за црвени од 70 до 90 динара.

Јаја на пијацама коштају 16, 17, 18, 19, 20, 21 и 22 динара по комаду, а на једној тезги на Футошкој пијаци већ могу да се купе и офарбана јаја

У новосадским маркетима, за 10 јаја С класе потребно је издвојити од 120 до 170 динара, док 30 таквих на акцијама коштају до 390 динара. Јаја М класе коштају од 140 до 180 динара, док се у појединим продавницама таква јаја могу пазарити у већим паковањима од 30 јаја која стају од 360 динара до 480 динара. За 10 јаја Л класе потребно је издвојити од 150 до 200 динара, док 30 комада кошта између 390 и 450 динара, а тек у понеким могу се купити јаја ЏЛ класе, те десет таквих кошта од 220 до 230 динара. Јаја на пијацама коштају 16, 17, 18, 19, 20, 21 и 22 по комаду, а на једној тезги на Футошкој пијаци већ могу да се купе и офарбана јаја.

Незаобилазни део посног и мрсног оброка је и зелена салата, која у маркетима кошта од 35 до 50 динара, а млади купус од 65 до 120. На пијаци, зелена салата кошта од 50 до 70 или три за сто, веза младог црног и белог лука продаје се на акцији две за 80 динара и три за 100 динара, док веза ротвице стаје 50 динара. Веза сремуша кошта 50 динара, блитве од 50 до 70, а спанаћа од 80 до 160 динара. Три зелене љуте папричице могу се купити за 100 динара. Веза мирођије кошта 70 динара, а килограм младог купуса цени се од 50 до 90 динара по килограму. Шампињони коштају од 320 до 350 динара за килограм, кељ 150 за килограм, а празилук 250 динара.

Потражња за посним грицкалицама посебно је велика у време поста, те за 100 грама сировог бадема треба издвојити 120 динара, а исто толико несланог и сланог кикирикија кошта 50 динара. Индијски орах кошта 120 динара, а голица 90.

За најмлађе, ту су традиционална чоколадна јаја која коштају до 400 динара, чоколадни новчићи коштају до 150 у маркетима и на пијацама, а чоко зеке од 80 до 250, док на пијацама коштају од 100 до 600 динара, у зависности од произвођача и величине. Мала киндер јаја на пијаци цене 80 динара, а велика 350, док 300 грама чоколаде стаје 220, а 90 грама 80 динара.

Већи редови почели су да се стварају и у месарама, те како је радница Снежана Станић из ДОО “Биг траде месаре Буба” казала за “Дневник”, од сушеног меса највише се купују димљене буткице по цени од 465 динара и димљена тиролска плећка за 645, које се традиционално кувају за Ускрс.

– Продаја се већ повећала и очекујемо гужве. До сада се највише куповало суво месо, а како сви желе да је месо за ручак свеже, оно се највише купује дан или два пред сам празник – казала је Станић за наш лист. – Месо се купује отприлике исто као и протекле године, без обзира на ситуацију на тржишту, а највећу потражњу очекујемо сада пред Празник рада.

Цена свињског бута и даље је ограничена Уредбом Владе, те у месарама “Буба” кошта 575 динара, а исто толико је потребно за килограм крменадле. Свињски врат са костима кошта 595, а роштиљ месо 770 динара. Дебље роштиљ кобасице стају 495, а тање 685 динара, док свињска ребра коштају 575, а свежа бекон сланина 525 динара. Цело пиле стаје 385 динара по килограму, батаци су 399, бело месо с костима је 535, а без 699 динара, док крилца коштају 356 динара по килограм. Телетина без костију стаје 1.390, а са костима 1.050 динара. Килограм јагњетине стаје 990 динара, а прасетине 695. Рен се лепо уклапа уз шунку и коленицу, те је за теглицу потребно издвојити око 200 динара.

Д. Андулајевић

Аутор:
Пошаљите коментар