Потрошачко ћоше: Исплативије спремити зимницу него купити
Припремање зимнице већ је у пуном јеку, а о шароликости намирница коментарише се и пише.
Иако та тема обухвата слано и слатко, односно и поврће и воће, често је слано, тачније, кисело, прва асоцијација на појам зимнице. Одмах је пред очима слика полица у остави пуних киселиша. Право је време осврнути се на прављење туршије, а још лакше на појединачне посластице, попут киселих краставаца и корнишона.
На пијачним тезгама краставци за кисељење продају се на мерење, али и у yakovima. Килограм крупнијих краставаца кошта од 40 до 60 динара, а ситнији, односно корнишони, који су изузетно тражени, од 100 до 120 динара килограм. Стога се, рецимо, пет килограма корнишона у yaku може приуштити за 500 до 600 динара.
У супермаркетима се готова паковања киселиша у теглама различите грамаже могу наћи током целе године, а тренутно су актуелне и акције у појединим објектима. Кисели краставци у теглама од 370 грама, у зависности од робне марке, могу се наћи од 115 до 125 динара. Кад је реч о количини од 680 грама, најповољнија цена је од 115 до 140 динара, нешто скупљи су од 160 до 180, а најскупљи 220. Цена корнишона у теглама од 680 грама у супермаркетима је углавном од 180 до 220 динара. Кад се све узме у обзир, од три најмања паковања по најповољнијој цени, нешто више од килограма готових киселих краставаца може се одмах приуштити за 345 динара, а иста количина корнишона за око 360.
Стаклена амбалажа и додатне намирнице за кисељење такође су важан и незаобилазан детаљ за оне који ипак одлуче да сами праве зимницу. Тегле су најчешће увелико обезбеђене дугогодишњом традицијом прављења зимнице у кућној радиности, међутим, није на одмет поменути цене амбалаже која се може наћи и у неким већим продајним објектима. Тако је у „Темпу” акцијска цена стаклене тегле од 720 грама 14 динара. У „Бриколажу” тегла од 370 грама кошта 24 динара, а од 720 грама 26.
Ту су и намирнице попут шећера, соли, конзерванса, винобрана и сирћета, те ће одлучити искуство, у складу с временом.
Текст и фото: Б. Павковић