Potrošačko ćoše: Isplativije spremiti zimnicu nego kupiti
Pripremanje zimnice već je u punom jeku, a o šarolikosti namirnica komentariše se i piše.
Iako ta tema obuhvata slano i slatko, odnosno i povrće i voće, često je slano, tačnije, kiselo, prva asocijacija na pojam zimnice. Odmah je pred očima slika polica u ostavi punih kiseliša. Pravo je vreme osvrnuti se na pravljenje turšije, a još lakše na pojedinačne poslastice, poput kiselih krastavaca i kornišona.
Na pijačnim tezgama krastavci za kiseljenje prodaju se na merenje, ali i u yakovima. Kilogram krupnijih krastavaca košta od 40 do 60 dinara, a sitniji, odnosno kornišoni, koji su izuzetno traženi, od 100 do 120 dinara kilogram. Stoga se, recimo, pet kilograma kornišona u yaku može priuštiti za 500 do 600 dinara.
U supermarketima se gotova pakovanja kiseliša u teglama različite gramaže mogu naći tokom cele godine, a trenutno su aktuelne i akcije u pojedinim objektima. Kiseli krastavci u teglama od 370 grama, u zavisnosti od robne marke, mogu se naći od 115 do 125 dinara. Kad je reč o količini od 680 grama, najpovoljnija cena je od 115 do 140 dinara, nešto skuplji su od 160 do 180, a najskuplji 220. Cena kornišona u teglama od 680 grama u supermarketima je uglavnom od 180 do 220 dinara. Kad se sve uzme u obzir, od tri najmanja pakovanja po najpovoljnijoj ceni, nešto više od kilograma gotovih kiselih krastavaca može se odmah priuštiti za 345 dinara, a ista količina kornišona za oko 360.
Staklena ambalaža i dodatne namirnice za kiseljenje takođe su važan i nezaobilazan detalj za one koji ipak odluče da sami prave zimnicu. Tegle su najčešće uveliko obezbeđene dugogodišnjom tradicijom pravljenja zimnice u kućnoj radinosti, međutim, nije na odmet pomenuti cene ambalaže koja se može naći i u nekim većim prodajnim objektima. Tako je u „Tempu” akcijska cena staklene tegle od 720 grama 14 dinara. U „Brikolažu” tegla od 370 grama košta 24 dinara, a od 720 grama 26.
Tu su i namirnice poput šećera, soli, konzervansa, vinobrana i sirćeta, te će odlučiti iskustvo, u skladu s vremenom.
Tekst i foto: B. Pavković