few clouds
4°C
15.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Пилетина фришка, из властитог дворишта

ПИЈАЧНИ ДАН У БУДИСАВИ УВЕК ДОБРО ПОСЕЋЕН Домаћи производи најцењенији КУПЦИ ВОЛЕ РОБУ ПОЗНАТОГ ПОРЕКЛА; Многи долазе из гушта

15.02.2025. 11:15 11:34
Извор:
Дневник
пијаца
Фото: Дневник.рс / С. Шушњевић

Када се у центру Будисаве скрене десно наилази се на пијацу која је ушушкана у простору између две куће, а тезге су сваког петка пуне различите робе махом домаћег порекла.

Пијачни дан у овом селу креће у рану зору, вредни продавци заузимају своју позицију пре шест часова, како би били спремни за муштерије.

Купцима се нуди велики асортиман: гардероба, чарапе, домаћи млечни и сухомеснати производи, поврће, риба, свежа пилетина, огрев, кућна хемија, ножеви, секире и још много тога.

пијаца
Фото: Дневник.рс / С. Шушњевић

Како су продавци рекли екипи „Дневника”, пијаца почиње рано, али траје само до девет часова јер све муштерије куповину обаве до осам сати. Купци, осим из Будисаве, долазе и из Каћа и Ковиља.

– Знам неколико особа из Ковиља које сам упознао овде на нашој пијаци јер годинама долазе у Будисаву петком – рекао је један од купаца са будисавске пијаце. – Мало ми је то чудно јер и они на пијаци имају скоро исте продавце као ми, већина која овде продаје иде и у Ковиљ, али добро, можда им је гушт да дођу овде. Увек је пијачни дан добро посећен, многи би рекли да се наша пијаца не сме пропустити, а ја се у потпуности слажем са тим.

пијаца
Фото: Дневник.рс / С. Шушњевић

Ђурађ Винџановић већ 17 година продаје поврће из своје баште на пијацама у околини Новог Сада.

– Муштерија има, Богу хвала, али пијаца кратко траје јер сви дођу углавном у исто време – рекао је за „Дневник” Винџанвоић. – Некада сам ишао на више пијаца, скоро свакодневно сам износио своје производе на тезге у селима око Новог Сада. Како моја жена више не може да иде са мном, смањио сам и производњу, а и сада посећујем само Будисаву петком, Ковиљ суботом и Каћ недељом. Сада тренутно у понуди имам кромпир, шаргарепу и зелен.

Да љубитељи сира и осталих домаћих млечних производа не остану ускраћени, побринула се Сања Радман из Ковиља, која тек годину дана продаје на пијацама али су њени сиреви већ стекли углед код купаца. Наиме, Радманова производи различите врсте сирева, од оног за мазање до ролованог, али продаје и домаће кислео и сирово млеко и сурутку. За све то користи искључиво млеко од крава из свог домаћинства. Осим тога, Сања сваког дана меси и пече домаћи хлеб који такође продаје.

пијаца
Фото: Дневник.рс / С. Шушњевић

– Са продајом сам кренула код куће, купци би долазили код мене по сир и млеко, а пре једно годину дана сам одлучила да искорачим и почнем да своје произовде пласирам и овде – казала је Радманова. – Углавном све распродам, некада немам довољно млека јер константно морам да правим сир како би имала довољно и за пијацу, али и за свакодневну продају. Највише млека потрошим правећи роловани сир, због тога и његова цена мора бити мало већа, али је то, свакако, најпродаванији производ који имам.

Жељко Станић у Србију се доселио пре 30 година из Хрватске, а сада на пијацама у Будисави и Сремским Карловцима продаје свежу пилетину и пилиће кобасице. Код Станића се може купити цело пиле или унапред истранжирано, a посебно је занимљиво да прави и продаје домаће кобасице од пилетине, у које додаје мало свињске масти како не би биле суве. Пилетина је, како каже, из његовог дворишта, а Жељко се труди да буде што бољег квалитета, као и да је фришка.

Б. Гуран

Извор:
Дневник
Пошаљите коментар