Piletina friška, iz vlastitog dvorišta
PIJAČNI DAN U BUDISAVI UVEK DOBRO POSEĆEN Domaći proizvodi najcenjeniji KUPCI VOLE ROBU POZNATOG POREKLA; Mnogi dolaze iz gušta
Kada se u centru Budisave skrene desno nailazi se na pijacu koja je ušuškana u prostoru između dve kuće, a tezge su svakog petka pune različite robe mahom domaćeg porekla.
Pijačni dan u ovom selu kreće u ranu zoru, vredni prodavci zauzimaju svoju poziciju pre šest časova, kako bi bili spremni za mušterije.
Kupcima se nudi veliki asortiman: garderoba, čarape, domaći mlečni i suhomesnati proizvodi, povrće, riba, sveža piletina, ogrev, kućna hemija, noževi, sekire i još mnogo toga.
Kako su prodavci rekli ekipi „Dnevnika”, pijaca počinje rano, ali traje samo do devet časova jer sve mušterije kupovinu obave do osam sati. Kupci, osim iz Budisave, dolaze i iz Kaća i Kovilja.
– Znam nekoliko osoba iz Kovilja koje sam upoznao ovde na našoj pijaci jer godinama dolaze u Budisavu petkom – rekao je jedan od kupaca sa budisavske pijace. – Malo mi je to čudno jer i oni na pijaci imaju skoro iste prodavce kao mi, većina koja ovde prodaje ide i u Kovilj, ali dobro, možda im je gušt da dođu ovde. Uvek je pijačni dan dobro posećen, mnogi bi rekli da se naša pijaca ne sme propustiti, a ja se u potpunosti slažem sa tim.
Đurađ Vindžanović već 17 godina prodaje povrće iz svoje bašte na pijacama u okolini Novog Sada.
– Mušterija ima, Bogu hvala, ali pijaca kratko traje jer svi dođu uglavnom u isto vreme – rekao je za „Dnevnik” Vindžanvoić. – Nekada sam išao na više pijaca, skoro svakodnevno sam iznosio svoje proizvode na tezge u selima oko Novog Sada. Kako moja žena više ne može da ide sa mnom, smanjio sam i proizvodnju, a i sada posećujem samo Budisavu petkom, Kovilj subotom i Kać nedeljom. Sada trenutno u ponudi imam krompir, šargarepu i zelen.
Da ljubitelji sira i ostalih domaćih mlečnih proizvoda ne ostanu uskraćeni, pobrinula se Sanja Radman iz Kovilja, koja tek godinu dana prodaje na pijacama ali su njeni sirevi već stekli ugled kod kupaca. Naime, Radmanova proizvodi različite vrste sireva, od onog za mazanje do rolovanog, ali prodaje i domaće kisleo i sirovo mleko i surutku. Za sve to koristi isključivo mleko od krava iz svog domaćinstva. Osim toga, Sanja svakog dana mesi i peče domaći hleb koji takođe prodaje.
– Sa prodajom sam krenula kod kuće, kupci bi dolazili kod mene po sir i mleko, a pre jedno godinu dana sam odlučila da iskoračim i počnem da svoje proizovde plasiram i ovde – kazala je Radmanova. – Uglavnom sve rasprodam, nekada nemam dovoljno mleka jer konstantno moram da pravim sir kako bi imala dovoljno i za pijacu, ali i za svakodnevnu prodaju. Najviše mleka potrošim praveći rolovani sir, zbog toga i njegova cena mora biti malo veća, ali je to, svakako, najprodavaniji proizvod koji imam.
Željko Stanić u Srbiju se doselio pre 30 godina iz Hrvatske, a sada na pijacama u Budisavi i Sremskim Karlovcima prodaje svežu piletinu i piliće kobasice. Kod Stanića se može kupiti celo pile ili unapred istranžirano, a posebno je zanimljivo da pravi i prodaje domaće kobasice od piletine, u koje dodaje malo svinjske masti kako ne bi bile suve. Piletina je, kako kaže, iz njegovog dvorišta, a Željko se trudi da bude što boljeg kvaliteta, kao i da je friška.
B. Guran