light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Одржана Недеља италијанске кухиње на Филозофском факултету

20.11.2022. 12:28 12:31
Пише:
Извор: Филозофски факултет

Маштовите, укусне, светски познате и омиљене делиције са Апенинског полуострва стигле су и на Филозофски факултет у Новом Саду, који је треће седмице новембра први пут учествовао у обележавању Недеље италијанске кухиње, придруживши се тако планетарном обичају који датира од 2016. године.

Организатор је био новоосновани Одсек за италијанске и ибероамеричке студије, а тема овогодишњег издања је „Дружење за столом, одрживост и иновација: састојци италијанске кухиње за здравље људи и заштиту планете”. 

Основна идеја ове иницијативе јесте промоција традиционалне и врло креативне кухиње, препознатљиве у целом свету као карактеристике идентитета и културе Италијана. У среду, 16. новембра, у просторијама Филозофског факултета приређена је пројекција изузетно духовитог и забавног документарног филма „Када је Италија јела црно-бело” у режији Андрее Гроплеро.

Пројекцију је обезбедио Италијански институт за културу из Београда, са којим Филозофски факултет годинама успешно сарађује, а у филму је приказана промена концепта исхране, кувања и дружења током јела у последњих 90 година. Бројни посетиоци, студенти италијанског језика, ученици Карловачке гимназије у посети Факултету, сарадници са Универзитета и други љубитељи италијанске гастрономије имали су прилику да погледају италијанску визију укусне хране као подстицаја за ширење добре енергије, комуникацију између више генерација и едукацију, а све кроз забаву, шалу и смех. 

Студенти Филозофског факултета приказали су најзанимљивије детаље о чувеним италијанским јелима – тестенини од хељде пицокери из Валтелине и познатом колачу тирамису. Док су присутнима биле послуживане италијанске пице, разна јела и еспресо кафа из чувеног кућног мока апарата, професорка италијанског језика и шеф Одсека за италијанске и ибероамеричке студије др Александра Блатешић одржала је занимљиво предавање о доласку кафе у Европу, а потом и Италију.

Према њеним речима, након „покрштавања” турске кафе у централној Италији, коју је папа Климент Осми прогласио хришћанским пићем, овај топли црни напитак је постајао све популарнији, док најзад сами Италијани нису осмислили своју специфичну концепцију – еспресо кафу. Као део феномена маде ин Italy, додаје, еспресо је освојио свет, спојивши високу технологију и индустрију са креативношћу и рафинираним укусом. С. М-ћ

Фото:

Филозофски факултет

Аутор:
Пошаљите коментар