Održana Nedelja italijanske kuhinje na Filozofskom fakultetu
Maštovite, ukusne, svetski poznate i omiljene delicije sa Apeninskog poluostrva stigle su i na Filozofski fakultet u Novom Sadu, koji je treće sedmice novembra prvi put učestvovao u obeležavanju Nedelje italijanske kuhinje, pridruživši se tako planetarnom običaju koji datira od 2016. godine.
Organizator je bio novoosnovani Odsek za italijanske i iberoameričke studije, a tema ovogodišnjeg izdanja je „Druženje za stolom, održivost i inovacija: sastojci italijanske kuhinje za zdravlje ljudi i zaštitu planete”.
Osnovna ideja ove inicijative jeste promocija tradicionalne i vrlo kreativne kuhinje, prepoznatljive u celom svetu kao karakteristike identiteta i kulture Italijana. U sredu, 16. novembra, u prostorijama Filozofskog fakulteta priređena je projekcija izuzetno duhovitog i zabavnog dokumentarnog filma „Kada je Italija jela crno-belo” u režiji Andree Groplero.
Projekciju je obezbedio Italijanski institut za kulturu iz Beograda, sa kojim Filozofski fakultet godinama uspešno sarađuje, a u filmu je prikazana promena koncepta ishrane, kuvanja i druženja tokom jela u poslednjih 90 godina. Brojni posetioci, studenti italijanskog jezika, učenici Karlovačke gimnazije u poseti Fakultetu, saradnici sa Univerziteta i drugi ljubitelji italijanske gastronomije imali su priliku da pogledaju italijansku viziju ukusne hrane kao podsticaja za širenje dobre energije, komunikaciju između više generacija i edukaciju, a sve kroz zabavu, šalu i smeh.
Studenti Filozofskog fakulteta prikazali su najzanimljivije detalje o čuvenim italijanskim jelima – testenini od heljde picokeri iz Valteline i poznatom kolaču tiramisu. Dok su prisutnima bile posluživane italijanske pice, razna jela i espreso kafa iz čuvenog kućnog moka aparata, profesorka italijanskog jezika i šef Odseka za italijanske i iberoameričke studije dr Aleksandra Blatešić održala je zanimljivo predavanje o dolasku kafe u Evropu, a potom i Italiju.
Prema njenim rečima, nakon „pokrštavanja” turske kafe u centralnoj Italiji, koju je papa Kliment Osmi proglasio hrišćanskim pićem, ovaj topli crni napitak je postajao sve popularniji, dok najzad sami Italijani nisu osmislili svoju specifičnu koncepciju – espreso kafu. Kao deo fenomena made in Italy, dodaje, espreso je osvojio svet, spojivši visoku tehnologiju i industriju sa kreativnošću i rafiniranim ukusom. S. M-ć
Foto:
Filozofski fakultet