Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Održana Nedelja italijanske kuhinje na Filozofskom fakultetu

20.11.2022. 12:28 12:31
Piše:
Foto: Filozofski fakultet

Maštovite, ukusne, svetski poznate i omiljene delicije sa Apeninskog poluostrva stigle su i na Filozofski fakultet u Novom Sadu, koji je treće sedmice novembra prvi put učestvovao u obeležavanju Nedelje italijanske kuhinje, pridruživši se tako planetarnom običaju koji datira od 2016. godine.

Organizator je bio novoosnovani Odsek za italijanske i iberoameričke studije, a tema ovogodišnjeg izdanja je „Druženje za stolom, održivost i inovacija: sastojci italijanske kuhinje za zdravlje ljudi i zaštitu planete”. 

Osnovna ideja ove inicijative jeste promocija tradicionalne i vrlo kreativne kuhinje, prepoznatljive u celom svetu kao karakteristike identiteta i kulture Italijana. U sredu, 16. novembra, u prostorijama Filozofskog fakulteta priređena je projekcija izuzetno duhovitog i zabavnog dokumentarnog filma „Kada je Italija jela crno-belo” u režiji Andree Groplero.

Projekciju je obezbedio Italijanski institut za kulturu iz Beograda, sa kojim Filozofski fakultet godinama uspešno sarađuje, a u filmu je prikazana promena koncepta ishrane, kuvanja i druženja tokom jela u poslednjih 90 godina. Brojni posetioci, studenti italijanskog jezika, učenici Karlovačke gimnazije u poseti Fakultetu, saradnici sa Univerziteta i drugi ljubitelji italijanske gastronomije imali su priliku da pogledaju italijansku viziju ukusne hrane kao podsticaja za širenje dobre energije, komunikaciju između više generacija i edukaciju, a sve kroz zabavu, šalu i smeh. 

Studenti Filozofskog fakulteta prikazali su najzanimljivije detalje o čuvenim italijanskim jelima – testenini od heljde picokeri iz Valteline i poznatom kolaču tiramisu. Dok su prisutnima bile posluživane italijanske pice, razna jela i espreso kafa iz čuvenog kućnog moka aparata, profesorka italijanskog jezika i šef Odseka za italijanske i iberoameričke studije dr Aleksandra Blatešić održala je zanimljivo predavanje o dolasku kafe u Evropu, a potom i Italiju.

Prema njenim rečima, nakon „pokrštavanja” turske kafe u centralnoj Italiji, koju je papa Kliment Osmi proglasio hrišćanskim pićem, ovaj topli crni napitak je postajao sve popularniji, dok najzad sami Italijani nisu osmislili svoju specifičnu koncepciju – espreso kafu. Kao deo fenomena made in Italy, dodaje, espreso je osvojio svet, spojivši visoku tehnologiju i industriju sa kreativnošću i rafiniranim ukusom. S. M-ć

Foto:

Filozofski fakultet

Piše:
Pošaljite komentar