Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Новембар фест током викенда окупио гурмане

15.11.2021. 09:51 09:55
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

Четврти новосадски фестивал кобасице и чварака „Новембар Фест“, који окупља произвођаче меса и сухомеснатих производа, као и љубитеље традиционалне војвођанске трпезе и квалитетне тамбурашке музике, одржан је током викенда у башти Дома војске.

Посебна атракција и ове године свакако је било такмичење у прављењу кобасица, у оквиру којег су своја умећа укрстили тимови квартова, фирми, медија и спортских клубова из Новог Сада, али и целе Војводине.

- Место одржавања манифестације смо променили, али се показало као пун погодак јер све што је близу воде, кеја и Дунава, Новосађани воле – истакла је координаторка „Колор Прес Групе“ Ивана Рајинац. – Први пут се догодило да нам се пријаве такмичари из целе Војводине, тако да можемо да кажемо да је фестивал попримио шири карактер. Понуда је разноврсна, од чили-сосова и сира, до сувог меса. Овакве манифестације су посебно значајне због тога што Новом Саду, мора се признати, недостају такви догађаји. Имамо ми још гастрономских фестивала, али ово је нешто што, пре свега, чува и негује традицију, да се мало подсетимо како је то некада изгледало и да се људи окупе и друже.

Двадесет година сам месар и кулинар, гурман сам, волим да спремим, али и да поједем (Лазар Купрешки)

У такмичењу је током оба фестивалска дана учествовало 10 екипа. Суботњи победник у прављењу кобасица била је екипа „Лаки грил“, а у недељу је победа припала „Бешином кварту“. Обе екипе долазе из Новог Сада и први пут побеђују на „Новембар Фесту“.

- Данас печемо кобасице и чварке, лепо се дружимо, а и време нас је послужило – потврдио је један од победника Лазар Купрешки из екипе “Лаки грил”, која долази из кафане “Шешир”. – Ја се 20 година бавим месарством и кулинарством, гурман сам, волим да спремим, а и да поједем. У кафани “Шешир” најтраженија је домаћа храна, кувана јела и, наравно, роштиљ. На овој манифестацији смо први пут, а учествујемо и на другим сличним, са којих смо, такође, донели признања и награде. Два пута смо добили прву награду на “Чварак фесту”, прво место и на Кобасицијади у Турији, као и у Шиду, све за брзо прављење кобасица и квалитет. Овакве манифестације су значајне због тога што људи имају прилику да дођу, пробају и купе праве домаће производе, а не свашта по продавницама и месарама.

Организатори манифестације су компанија “Колор Прес Група” и Удружење “Петроварадин медиа”, уз подршку Града Новог Сада.

Текст и фото: Б. Павковић

Пише:
Пошаљите коментар