Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Novembar fest tokom vikenda okupio gurmane

15.11.2021. 09:51 09:55
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Četvrti novosadski festival kobasice i čvaraka „Novembar Fest“, koji okuplja proizvođače mesa i suhomesnatih proizvoda, kao i ljubitelje tradicionalne vojvođanske trpeze i kvalitetne tamburaške muzike, održan je tokom vikenda u bašti Doma vojske.

Posebna atrakcija i ove godine svakako je bilo takmičenje u pravljenju kobasica, u okviru kojeg su svoja umeća ukrstili timovi kvartova, firmi, medija i sportskih klubova iz Novog Sada, ali i cele Vojvodine.

- Mesto održavanja manifestacije smo promenili, ali se pokazalo kao pun pogodak jer sve što je blizu vode, keja i Dunava, Novosađani vole – istakla je koordinatorka „Kolor Pres Grupe“ Ivana Rajinac. – Prvi put se dogodilo da nam se prijave takmičari iz cele Vojvodine, tako da možemo da kažemo da je festival poprimio širi karakter. Ponuda je raznovrsna, od čili-sosova i sira, do suvog mesa. Ovakve manifestacije su posebno značajne zbog toga što Novom Sadu, mora se priznati, nedostaju takvi događaji. Imamo mi još gastronomskih festivala, ali ovo je nešto što, pre svega, čuva i neguje tradiciju, da se malo podsetimo kako je to nekada izgledalo i da se ljudi okupe i druže.

Dvadeset godina sam mesar i kulinar, gurman sam, volim da spremim, ali i da pojedem (Lazar Kupreški)

U takmičenju je tokom oba festivalska dana učestvovalo 10 ekipa. Subotnji pobednik u pravljenju kobasica bila je ekipa „Laki gril“, a u nedelju je pobeda pripala „Bešinom kvartu“. Obe ekipe dolaze iz Novog Sada i prvi put pobeđuju na „Novembar Festu“.

- Danas pečemo kobasice i čvarke, lepo se družimo, a i vreme nas je poslužilo – potvrdio je jedan od pobednika Lazar Kupreški iz ekipe “Laki gril”, koja dolazi iz kafane “Šešir”. – Ja se 20 godina bavim mesarstvom i kulinarstvom, gurman sam, volim da spremim, a i da pojedem. U kafani “Šešir” najtraženija je domaća hrana, kuvana jela i, naravno, roštilj. Na ovoj manifestaciji smo prvi put, a učestvujemo i na drugim sličnim, sa kojih smo, takođe, doneli priznanja i nagrade. Dva puta smo dobili prvu nagradu na “Čvarak festu”, prvo mesto i na Kobasicijadi u Turiji, kao i u Šidu, sve za brzo pravljenje kobasica i kvalitet. Ovakve manifestacije su značajne zbog toga što ljudi imaju priliku da dođu, probaju i kupe prave domaće proizvode, a ne svašta po prodavnicama i mesarama.

Organizatori manifestacije su kompanija “Kolor Pres Grupa” i Udruženje “Petrovaradin media”, uz podršku Grada Novog Sada.

Tekst i foto: B. Pavković

Piše:
Pošaljite komentar