heavy intensity rain
16°C
18.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

На међународном такмичењу у кувању наши студенти освојили шест медаља

05.03.2023. 17:39 17:41
Пише:
Фото: Приватна архива/ Студенти ПМФ-а који су освојили медаље

Међународно кулинарско такмичење Јужне Европе, 12. по реду, одржано је од 17. до 20. фебруара у Солуну, а према подацима које су доставили организатори учествовали су кувари и куварице из 42 земље.

Међу њима се нашла и Србија, коју су представили студенти Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду. Током протеклог периода имали су прилику да веродостојно прикажу своје кулинарско умеће, изразе креативност, стекну нова искуства и упознају колеге и професионалце из различитих крајева света. У овом својеврсном изазову, који се организује сваке друге године, учествовала су два студента и две студенткиње са Департмана за географију, туризам и хотелијерство, а кући су се вратили са чак шест освојених медаља.

Такмичење се реализује по категоријама за које се учесници пријављују и припремају. Поред праћења трендова у угоститељству и укуса самих јела, вреднује се и однос према раду, хигијена, кретање у боксу и низ других елемената који утичу на крајњи број бодова и освајање награда. Наши студенти су се такмичили у неколико категорија: јела од живинског меса, јела од пасте, ресторански десерт и јела од рибе. Њихов таленат и посвећеност доказују једна златна, две сребрне и три бронзане медаље које су освојили овом приликом. Једна од учесница била је и студенткиња четврте године Гастрономије Милица Петрушић, која је освојила две бронзе у две категорије.

– Ово је моје прво такмичење и оно за мене представља драго и важно искуство – говори Милица Петрушић. – Упознала сам велик број колега из своје бранше, како из Србије, тако и из иностранства. Иако је у питању било такмичење, сви, од студената, па до старијих колега и великих шефова, били су срдачни и спремни да поделе своја знања и умећа са мном. Чула сам и видела много тога што ће ми значити у даљој каријери.


Млади гастрономи остварили успехе у Солуну, али и у Риминију

Златну медаљу у категорији ресторански десерт и бронзу у категорији јело од перади освојила је Милана Чугаљ, док су сребрне медаље заслужно добили Велибор Ивановић у категорији ресторански десерт и Стефан Шмуговић у категорији јело од перади. Са двоструким бронзаним одличјем  вратила се и Милица Петрушић, освојивши треће место за јело од перади, као и специјалитете од тестенине.

Упоредно уз припреме за такмичење у Солуну, у Лабораторији за гастрономију одвијали су се тренинзи за одлазак на „Глобал Chеf Challеngе” у Риминију, који је организован од 19. до 22. фебруара, а на којем су наставник вештина Горан Радивојевић и студенткиња Савета Бикић као чланови тима Кулинарске федерације Србије освојили сребрну медаљу у категорији веган и квалификацију на Светски куп у Сингапуру 2024. године, када ће наша земља први пут имати представнике на најзначајнијем такмичењу после Кулинарске олимпијаде и Светског купа.  

А. Ч.


Учесници се нису пријављивали сами, већ су селекцију такмичара вршили професори. Они су посматрали рад студената током школовања и на основу залагања на настави одабрали представнике, а пракса је да студенти виших година иду на ово такмичење због његове озбиљности и интензитета припрема. Менторка тима и професорка на Катедри за гастрономију Маја Бањац објашњава да студенти већ дуги низ година учествују на догађајима које подржава Светска кулинарска асоцијација.

– Свако такмичење је и за студенте и за мене јединствено искуство, зато што смо у прилици да одмеримо своје снаге и стечено знање са најбољима из света. Изузетно нам је значајан сусрет са судијама које имају А лиценцу и све њихове информације, критике и реакције на јела која пробају умногоме доприносе усавршавању студената. Када се ради о овом такмичењу, то је четврти пут да смо учествовали на њему и додала бих да су наши представници оставили значајан утисак на колеге које су судиле, те су желеле да са њима остану у контакту и да наставе сарадњу – говори професорка Бањац.

Она такође истиче да, иако је свака група студената специфична на свој начин, ову генерацију може да издвоји по дисциплини, изузетној преданости раду, о чему сведочи и број освојених медаља, као и пожртвованости јер су се два месеца интензивно припремали за нови подухват. Такмичење у организацији Кулинарске асоцијације северне Грчке велик је допринос професионалном раду и обликовању студената, који ће, након успостављених познанстава и контаката, сигурно моћи да рачунају на позитиван развој даље каријере.

М. Благојевић

Пише:
Пошаљите коментар