Na međunarodnom takmičenju u kuvanju naši studenti osvojili šest medalja
Međunarodno kulinarsko takmičenje Južne Evrope, 12. po redu, održano je od 17. do 20. februara u Solunu, a prema podacima koje su dostavili organizatori učestvovali su kuvari i kuvarice iz 42 zemlje.
Među njima se našla i Srbija, koju su predstavili studenti Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Tokom proteklog perioda imali su priliku da verodostojno prikažu svoje kulinarsko umeće, izraze kreativnost, steknu nova iskustva i upoznaju kolege i profesionalce iz različitih krajeva sveta. U ovom svojevrsnom izazovu, koji se organizuje svake druge godine, učestvovala su dva studenta i dve studentkinje sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, a kući su se vratili sa čak šest osvojenih medalja.
Takmičenje se realizuje po kategorijama za koje se učesnici prijavljuju i pripremaju. Pored praćenja trendova u ugostiteljstvu i ukusa samih jela, vrednuje se i odnos prema radu, higijena, kretanje u boksu i niz drugih elemenata koji utiču na krajnji broj bodova i osvajanje nagrada. Naši studenti su se takmičili u nekoliko kategorija: jela od živinskog mesa, jela od paste, restoranski desert i jela od ribe. Njihov talenat i posvećenost dokazuju jedna zlatna, dve srebrne i tri bronzane medalje koje su osvojili ovom prilikom. Jedna od učesnica bila je i studentkinja četvrte godine Gastronomije Milica Petrušić, koja je osvojila dve bronze u dve kategorije.
– Ovo je moje prvo takmičenje i ono za mene predstavlja drago i važno iskustvo – govori Milica Petrušić. – Upoznala sam velik broj kolega iz svoje branše, kako iz Srbije, tako i iz inostranstva. Iako je u pitanju bilo takmičenje, svi, od studenata, pa do starijih kolega i velikih šefova, bili su srdačni i spremni da podele svoja znanja i umeća sa mnom. Čula sam i videla mnogo toga što će mi značiti u daljoj karijeri.
Mladi gastronomi ostvarili uspehe u Solunu, ali i u Riminiju
Zlatnu medalju u kategoriji restoranski desert i bronzu u kategoriji jelo od peradi osvojila je Milana Čugalj, dok su srebrne medalje zaslužno dobili Velibor Ivanović u kategoriji restoranski desert i Stefan Šmugović u kategoriji jelo od peradi. Sa dvostrukim bronzanim odličjem vratila se i Milica Petrušić, osvojivši treće mesto za jelo od peradi, kao i specijalitete od testenine.
Uporedno uz pripreme za takmičenje u Solunu, u Laboratoriji za gastronomiju odvijali su se treninzi za odlazak na „Global Chef Challenge” u Riminiju, koji je organizovan od 19. do 22. februara, a na kojem su nastavnik veština Goran Radivojević i studentkinja Saveta Bikić kao članovi tima Kulinarske federacije Srbije osvojili srebrnu medalju u kategoriji vegan i kvalifikaciju na Svetski kup u Singapuru 2024. godine, kada će naša zemlja prvi put imati predstavnike na najznačajnijem takmičenju posle Kulinarske olimpijade i Svetskog kupa.
A. Č.
Učesnici se nisu prijavljivali sami, već su selekciju takmičara vršili profesori. Oni su posmatrali rad studenata tokom školovanja i na osnovu zalaganja na nastavi odabrali predstavnike, a praksa je da studenti viših godina idu na ovo takmičenje zbog njegove ozbiljnosti i intenziteta priprema. Mentorka tima i profesorka na Katedri za gastronomiju Maja Banjac objašnjava da studenti već dugi niz godina učestvuju na događajima koje podržava Svetska kulinarska asocijacija.
– Svako takmičenje je i za studente i za mene jedinstveno iskustvo, zato što smo u prilici da odmerimo svoje snage i stečeno znanje sa najboljima iz sveta. Izuzetno nam je značajan susret sa sudijama koje imaju A licencu i sve njihove informacije, kritike i reakcije na jela koja probaju umnogome doprinose usavršavanju studenata. Kada se radi o ovom takmičenju, to je četvrti put da smo učestvovali na njemu i dodala bih da su naši predstavnici ostavili značajan utisak na kolege koje su sudile, te su želele da sa njima ostanu u kontaktu i da nastave saradnju – govori profesorka Banjac.
Ona takođe ističe da, iako je svaka grupa studenata specifična na svoj način, ovu generaciju može da izdvoji po disciplini, izuzetnoj predanosti radu, o čemu svedoči i broj osvojenih medalja, kao i požrtvovanosti jer su se dva meseca intenzivno pripremali za novi poduhvat. Takmičenje u organizaciji Kulinarske asocijacije severne Grčke velik je doprinos profesionalnom radu i oblikovanju studenata, koji će, nakon uspostavljenih poznanstava i kontakata, sigurno moći da računaju na pozitivan razvoj dalje karijere.
M. Blagojević