СВИЊСКА МАСТ ИМА ВРЕДНЕ ХРАНЉИВЕ МАТЕРИЈЕ Боље оцењена од грашка и слатког кромпира
Иако су нутриционисти деценијама упозоравали на потенцијалне ризике животињских масти, нова ранг листа „сто најбољих прехрамбених производа на свету“ изненадила је многе, свињска маст заузела је високо осмо место са чак 73 од могућих 100 бодова.
На тој листи, коју је саставио BBC Футуре, свињска маст се нашла испред бројних намирница попут грашка, црвеног купуса и слатког кромпира.
Према оценама стручњака, свињска маст поседује специфична нутритивна својства која је чине посебном међу животињским мастима. Богата је витаминима Б групе и минералима, а што је још важније, садржи значајну количину мононезасићених масти, укључујући олеинску киселину, познату по својим бенефитима за здравље срца, слично као у маслиновом уљу.
Иако се засићене масне киселине у свињској масти често налазе на мети критика, дијететичари упозоравају да умерен унос није разлог за забринутост. Такође наглашавају да квалитет масти у великој мери зависи од начина узгоја свиња, оне које се хране природно на пашњацима производе маст богатију витамином Д, кључним за здравље костију.
Важно је, међутим, нагласити да и свињску маст треба конзумирати с мером. Претерано уношење било којих масти, па и ових природног порекла, може имати негативне последице по здравље.
Ипак, када се користи у умереним количинама, свињска маст представља драгоцен извор хранљивих материја, укључујући висококвалитетне протеине који су важни за изградњу и одржавање мишићне масе.
На поменутој листи, свињска маст је једина животињска маст која је успела да се пробије међу првих двадесет производа, а испред ње су углавном биљке, риба и семенке с бадемима на челу као апсолутним победником.