ЈЕФТИНА , А ЈЕДНА ЈЕ ОД НАЈЗДРАВИЈИХ НАМИРНИЦА Лековит је за лош холестерол, кости, зубе и имунитет, хормонску равнотежу...
Овас (зоб) је постао једна од најпожељнијих намирница у људској исхрани, јер је одличан извор енергије и важних нутријената
Овас или зоб, латински назив (Avena sativa), дуго је важио за житарицу која се искључиво користила за исхрану животиња.
Садржи протеине, витамине, нарочито Б групе, а од минерала су у овсу заступљени калцијум, магнезијум, натријум, силицијум, гвожђе, манган, цинк, и бакар. Ова житарица има још и завидне количине флавоноида, калијумових соли, скроба и шећера.
Овас се тренутно налази на листи 20 најздравијих намирница. Користи се као цело зрно, у виду пахуљица, мекиња или брашна.
Није скуп па је тако свима лако доступан и може се наћи у многим маркетима и продавницама здраве хране.
За шта га користимо
Овас јача квалитет зуба и костију, па се зато препоручује деци, женама у менопаузи, и особама које пате од хормонске неравнотеже.
Овас је познат по томе што јача имунитет, природно је средство против бактерија а помоћи ће код несанице, анксиозности, депресије, нервозе…
Чај од овса посебно се препоручује оболелима од мултипла склерозе.
Како се кува овас
Кувањем, које не треба да траје више од пет минута, овас неће изгубити ништа од својих хранљивих вредности, а такође ће бити и лако варљив.
Овсене пахуљице, каша од овса, кувани овас или чај од овса, препоручује се слабим и уморним особама, реконвалесцентима, у трудноћи, женама после порођаја, као и људима који су под сталним стресом.
Овас се може конзумирати као сиров, куван, печен, слатка или слана намирница.
Тањир овсене каше за доручак даје организму све потребне састојке за почетак активног дана. Ипак, овас можете јести у било које доба дана без бојазни од сувишних килограма.
Овас за холестерол
Особе које имају проблеме са варењем, препоручује се каша од зобених пахуљица, куваног зрна или чај који се спрема од неољуштеног зрна овса.
Структуру ћелијског зида овса чини угљени хидрат бета-глукан који се везује за рецепторе ћелија имуног система, активира их и чини их јачим у борби са вирусима, бактеријама, туморима и тешким металима који доспевају у људски организам.
Бета-глукан је биљно влакно које снижава и холестерол. Нека истраживања су показала да шоља од 250 грама куваних овсених мекиња дневно или шоља и по куване овсене каше садрже количину бета-глукана који може да снизи ниво холестерола у крви за око пет посто, и ризик од инфаркта за око 10 посто.
Идеално је да дневно уносите 10 грама биљних влакана а у 100 грама овса их има чак 11 грама.
Регулисаће рад желуца, и смирити осетљива црева. Овас би у исхрану требало да уврсте и сви који имају повишен ниво холестерола у крви, као и хипертоничари, односно пацијенти са високим крвним притиском.
Чај од овса се добро показао и код лечења дијабетеса јер се његовом редовном употребом у исхрани, смањује ниво шећера у крви.
Чај од ове житарице повољно утиче на простату, а добар је за особе обољеле од рака дебелог црева јер може да ублажи последице хемиотерапије.
Флавониди и микроелеменати овса из чаја, ојачаће имунитет и поправити крвну слику.
Код спортиста и особа које су подложне великим напорима зоб је делотворна јер даје неопходну енергију и помаже увећању мишићне масе.
Рецепт за чај овса за јачање организма
Једну шаку неољуштеног овса оперите хладном водом, оцедите и опет прелијте литром хладне воде.
Овај садржај загрејте до кључања, а онда пустити да кључа пет минута. Склоните са рингле и нека одстоји око сат времена. Након тога, чај процедите и пијте током дана. Можете га засладити медом.
Чај могу да користе и малокрвна неухрањена деца, као и особе које које се опорављају након тешких болести.
Чај од овса против промуклости
Једну шаку неољуштеног овса прелијте литром хладне воде и загријте док не прокључа.
Додајте две кашике семена аниса и кувајте још три до четири минута.
Склоните са рингле и пустите да се охлади око 30 минута. Након тога садржај процедити, додати три кашике меда, помешати и пијте у малим гутљајима током целог дана.
Каша од овса
У пола литра кључале воде успите пет кашика зобених пахуљица. Нека се кува 5 минута.
Оставите да одстоји док не упије сву воду и набубри. Овој каши по жељи можете да додате јогурт, мед или нешто друго.
Каша, се уместо са водом, може припремати и са млеком или супом.
Овас топи килограме
Биљна влакна формирају и желатинасти слој на зидовима желуца па тако успорава варење, што даје дужи осећај ситости.
Једна до две кашике овсених мекиња дневно помаже у губљењу сувишних килограма.
Иста ствар је и са овсеним пахуљицама, које садрже више биљних влакана од инстант каша од овса које су често обогаћене шећером што би требало избегавати ако желите да смршате, пише “Кућни лекар“.
Крстарица