clear sky
23°C
22.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЧУВАЈТЕ ИХ У ФРИЖИДЕРУ НАЈДУЖЕ СЕДАМ ДАНА Нутриционисткиња открива ЗЛАТНА ПРАВИЛА С ВАСКРШЊИМ ЈАЈИМА Ево колико дневно комада је ПРЕПОРУЧЉИВО јести

21.04.2025. 22:03 22:06
Пише:
Извор:
РИНА
јаја
Фото: RINA

ЧАЧАК: Хришћански верници, и православци и католици, данас прослављају други дан Васкрса, а главна на трпези како обичаји налажу су кувана јаја.

Ипак, питање које се неретко поставља јесте колико куваних јаја током празника је у реду појести како не би имали здравствене тегобе. Иако су јаја једна од идеалних намирница јер спадају у групу биолошки вредних протеина, ипак не бисмо требали да претерамо са уносом.
 

Два јаја дневно би била идеална количина која може да се поједе у току дана. Мисли се на два цела јаја, док количина беланцета може да буде већа. Количина од 2 јаја током дана би била безбедна за здраву особу, медјутим посебну пазњу треба да обрате особе које имају повишен холестерол у крви и људи који имају проблем са жучном кесом. Жуманце је богато мастима и холестеролом, и унос чак и једног целог јаја, жуманцета, може да погорша стање код људи са каменом у жучној кеси. Најбољи савет за њих би био да конзумирају само беланце, а да жуманце избегавају, рекла је за РИНУ Јелена Матковић магистар фармације и нутрициониста дијететичар из Чачка.

ускрс
Фото: RINA

Она истиче да би кувана јаја требало чувати у фрижидеру, и на тај начин се могу конзумирати седам дана. Најбоље би било искористити беланца за салате, у комбинацији са сиром, поврћем и месом. Оно што је такође актуелно питање јесте како са вишенедељног поста прећи на доста јачу и мрсну храну.

Прелазак на мрсну храну треба да буде постепен и умерен да не би дошло до лошег варења, надимања и мучнине. Препорука је да се уносе мање количине хране распоредјене у три до пет оброка. Најбоље би било да размак измедју оброка буде 3 ипо до 4 сата. Саветује се да се уноси довољно течности, првенствено негазирана вода у количини око 2 литра дневно. Газиране напитке и алкохол ограничити и бити умерен у њиховој конзумацији, каже Јелена.

Особе без здравствених проблема и вишка килограма могу себи да дају одушка и да се мало више опусте током празника, али да не забораве на умереност у јелу и пићу.

Препорука је да оброци буду потпуни и да се измедју оброка не грицка ништа. Колаче и торте би требало јести умерено и обавезно направити паузу измедју сланих и слатких јела.

Пре јела би најбоље било попити лимунаду, а између оброка пити довољно негазиране воде. Добар начин да спречимо преједање је да правилно комбинујемо намирнице, па тако уз месо и јаја укључити свежу салату, или кувано поврће као прилог. Уколико имате услове, након оброка било би пожељно да прошетате бар 20 минута. Шетња или нека друга физичка активност могу да смање потребу за храном и олакшају варење, закључује нутриционисткиња.
 

Извор:
РИНА
Пише:
Пошаљите коментар
КОРИСНЕ СУ! Љуске од ускршњих јаја никако не бацајте: БИЋЕТЕ ИЗНЕНАЂЕНИ за шта све можете да их искористите

КОРИСНЕ СУ! Љуске од ускршњих јаја никако не бацајте: БИЋЕТЕ ИЗНЕНАЂЕНИ за шта све можете да их искористите

21.04.2025. 14:03 14:05