БАДЕМ КАО ЛЕК Својства и користи за здравље и лепоту
Бадем је здраво коштуњаво воће, које због свог нутритивног састава може, веровали или не, да замени месо или хлеб.
Ово воће прво цвета почетком пролећа, пре него што олиста, а спомиње се и у Библији. У многим културама сматра се симболом среће и љубави, док га често називају и заштитником породице, па је препоручљиво имати га у дворишту.
Веровање потиче од Римљана који су на венчањима бацали бадеме на младу и младожењу, као симбол плодности, љубави и доброг здравља.
Швеђани, на пример, једу бадем за Божић, скривајући га у пудингу. Особа која пронађе бадем верује се биће срећна током целе године. Такође, бадем је описан у старим српским песмама као дрво под којим спава хајдук Вељко, док у наручју држи лепу девојку.
Бадем је дрво које припада породици ружа и даљи је рођак брескви, вишањама, кајсијама и другим коштуњавим воћем. Пореклом је из Персије, а осим слатког бадема који се користи у исхрани, постоји и горки бадем.
Горки бадем садржи више цијанида и може бити отрован ако се конзумира у већим количинама, али се користи у козметичкој индустрији због свог уља богатог витамином Е, који је неопходан за здравље и лепоту коже. Овај тип бадема је често присутан у производима који ублажавају боре и знаке старења, као и у колачима, због посебног укуса који им даје.
Плод бадема је коштуњав, елипсастог облика и изузетно богат нутритивним својствима. Због тога је научницима додељен епитет супер храна. Бадем је богат витаминима Е, Ц, Б1, Б2, Б3, Б5, Б6, Б9, као и витамином К, а осим незасићених масти, садржи и минерале попут магнезијума, калцијума и фосфора.
Иако је изузетно калоричан, бадем је одличан извор енергије и здравих нутријената.Препоручена дневна количина бадема је од 6 до 10 комада, јер се сматра да прекомерна конзумација може бити штетна.
Према истраживањима америчких научника, бадеми су најделотворнији природни лек за смањење лошег холестерола. Богати су монозасићеним мастима, бакром, магнезијумом и антиоксидансима, те побољшавају здравље срца и крвних судова.
Једење бадема са љуском може помоћи у превенцији срчаних удара, док је такође добар за дијабетес типа 2. Бадем садржи природне пробиотике, што повољно утиче на цревну флору, помаже у раду желуца, спречава појаву камена у жучи и побољшава мождану активност.
Због високог садржаја витамина Е, бадем је користан за здравље коже, ноктију и косе. Осим тога, спречава настанак бора, подстиче производњу колагена и успорава знакове старења. У козметици се често користе бадемово млеко и уље, који се могу примењивати и као додатак у исхрани.
Бадем је и признат лек у народној медицини. Верује се да шака бадема може да ублажи главобољу, а такође се користи за лечење горушице. Осим плода, бадемово уље је добро за масаже болних зглобова и мишића, а чај од бадемових љуски користи се за лечење уринарних инфекција. Препоручује се особама које пате од Ешерихије коли.