ХРСКАВИ ПАЛЕНТА ШТАПИЋИ Уз чашу јогурта, прави избор за вечеру
Рецепт за укусне штапиће од паленте, хрскави споља, мекани изнутра. Уз комбинацију са јогуртом биће савршени оброк, који можете и понети где год пожелите.
Састојци:
1 шоља паленте
4 шоље воде
пола шоље ренданог пармезана
2 кашике путера
со и бибер по укусу
уље за премазивање
Припрема:
У шерпу сипајте воду и пустите да прокључа. Додајте со по укусу.
Постепено сипајте паленту у врелу воду, непрекидно мешајући како бисте избегли грудвице.
Кувајте паленту на средњој ватри, повремено мешајући, док не постане густа и почне да се одваја од ивица шерпе, око 15-20 минута.
Склоните шерпу са ватре и додајте путер и рендани пармезан. Мешајте док се путер не истопи и пармезан не сједини са палентом. Додајте бибер по укусу.
Пребаците паленту у плех обложен папиром за печење и поравнајте је равномерно. Оставите да се охлади и стегне на собној температури, око 30 минута.
Када се палента стегне, исеците је на штапиће жељене дебљине.
Загрејте рерну на 200 степени Целзијуса. Премазујте штапиће од паленте уљем и поређајте их на плех обложен папиром за печење.
Пеците штапиће у претходно загрејаној рерни око 15-20 минута, или док не постану златно смеђи и хрскави. Послужите штапиће од паленте топле уз неки умак по жељи, као што је парадајз сос или кисело млеко са зачинима.