HRSKAVI PALENTA ŠTAPIĆI Uz čašu jogurta, pravi izbor za večeru
Recept za ukusne štapiće od palente, hrskavi spolja, mekani iznutra. Uz kombinaciju sa jogurtom biće savršeni obrok, koji možete i poneti gde god poželite.
Sastojci:
1 šolja palente
4 šolje vode
pola šolje rendanog parmezana
2 kašike putera
so i biber po ukusu
ulje za premazivanje
Priprema:
U šerpu sipajte vodu i pustite da proključa. Dodajte so po ukusu.
Postepeno sipajte palentu u vrelu vodu, neprekidno mešajući kako biste izbegli grudvice.
Kuvajte palentu na srednjoj vatri, povremeno mešajući, dok ne postane gusta i počne da se odvaja od ivica šerpe, oko 15-20 minuta.
Sklonite šerpu sa vatre i dodajte puter i rendani parmezan. Mešajte dok se puter ne istopi i parmezan ne sjedini sa palentom. Dodajte biber po ukusu.
Prebacite palentu u pleh obložen papirom za pečenje i poravnajte je ravnomerno. Ostavite da se ohladi i stegne na sobnoj temperaturi, oko 30 minuta.
Kada se palenta stegne, isecite je na štapiće željene debljine.
Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa. Premazujte štapiće od palente uljem i poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite štapiće u prethodno zagrejanoj rerni oko 15-20 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi. Poslužite štapiće od palente tople uz neki umak po želji, kao što je paradajz sos ili kiselo mleko sa začinima.