И старо и младо "живи" у купатилу! СТОМАЧНИ ВИРУСИ У ПУНОМ ЈЕКУ Људи се масовно жале на ове СИМПТОМЕ, ево шта је АЛАРМ за хитан преглед
Променљиво време и боравак у затвореним просторима погодују ширењу вируса, а многи се ових дана жале на стомачне тегобе, повишену температуру и малаксалост.
Када је време за посету лекару, како спречити компликације и која исхрана помаже у бржем опоравку, открива др Драгана Ђукић, лекар опште праксе.
Стомачни вируси су и даље међу нама, рекли би неки поред грипа су у пуном јеку. Скоро свака друга особа се жали на повишену телесну температуру, малаксалост и стомачне тегобе.
На које симптоме треба обратити пажњу?
Највише долазе пацијенти који се жале на стомачне тегобе које се могу јавити као последица стомачних вируса. Боравак у колективима, где велики број особа борави на малом простору, омогућава развој вируса и доводи до пораста броја инфицираних услед бржег ширења. Пад имунитета из различитих разлога такође је битан фактор у настанку стомачних инфекција – каже за портал еКлиника др Драгана Ђукић и додаје:
– Најчешћи вируси који изазивају стомачне тегобе су аденовирус, ротавирус, норовирус. Поред вируса, не тако често, узрочници могу бити и бактерије као што су Ешерихија коли и салмонела. Бактеријске инфекције се обично шире недовољно опраним и термички неадекватно обрађеним живинским месом или јајима. Није уобичајено али и неки од паразита могу изазвати ове тегобе а они се могу наћи у контаминираној пијаћој води.
Чешће долазе млађе или старије особе?
Због симптома болести који су бурни и који могу значајно да исцрпе организам, увек зазиремо од ових инфекција. Када су ове инфекције у питању, нема повлашћених – јављају се у свим узрастима од детета до старијих особа. Стомачни вирус (гастроенетритис) је обољење које може да захвати цео систем за варење од желуца до црева. Због слабије апсорпције воде и хранљивих материја из унешене хране, вишак воде и упала доводе до појаве проливастих столица (дијареје), грчева и болова у стомаку. Поред ових симптома јављају се и мањак апетита, мучнина, повраћање, гађење, надутост у пределу желуца, главобоља и може бити присутна благо повишена температура. Углавном ово нису опасни симптоми и најчешће се повлаче за 24-48 х али нису ни мало пријатни и знају доста да ослабе организам. У озбиљне симптоме који захтевају хитно јављање лекару спадају: повишена температура која је праћена грозницом и дрхтавицом, дехидратација организма, болови у мишићима и општа слабост организма, понекада могу бити присутни и дезорјентисаност и губитак свести. Уколико се појави крв у столици или приликом повраћања, то је такође знак да се мора особа хитно јавити лекару јер то ниси симптоми који се јављају приликом стомачне вирусне инфекције. Када су присутни озбиљни симптоми болести, лекар поред анамнезе и прегледа пацијента, ради основну крвну слику и ЦРП да би имао орјентацију за даље поступке лечења и дијагностике – објашњава др Драгана Ђукић.
Коју храну треба користити, а коју избегавати?
Докторка каже да тегобе обично почињу неколико дана након контакта са вирусом и појављују се нагло. Повраћање углавно престаје након 24х а проливасте столице могу трајати и до седам дана. Колико ће болест трајати то је индивидуално и зависи од много фактора. Компликације се могу јавити код деце, страријих и хроничних болесника као и код оних код којих је имунолошки систем већ ослабљен.
Већина стомачних вируса успешно се лечи надокнадом течности и адекватном исхраном. За све узрасте важи исто правило у мањим количинама а чешће узимати и течност и храну. Повраћање и дијареје исцрпљују организам јер се тиме губи доста течности. Код повраћања и мучнине течност се узима на кашичицу на пар минута да се не би јавио нагон на повраћање. Течност узимати у виду воде, бистре супе, чорбе од поврћа, благог чаја, природних бистрих воћних сокова и оралних раствора за рехидратацију. Оброци треба да буду мањи у облику благе, кашасте и добро скуване хране као што су: пиринчана каша, кувана шаргарепа, пире од кромпира, печена јабука, банана, тостирани хлеб, слани крекер, суво пециво. Треба избегавати масну, пржену, слану и зачињену храну, алкохол, млеко и млечне производе, слаткише. Важно је да се са дијеталном исхраном настави и неколико дана након што симптоми болести престану. Не постоје специфични лекови за лечење ових инфекција већ само симптоматска терапија која може да ублажи тегобе и убрза време оздрављења. Битан услов за брз опоравак јесте и одмор и не треба се излагати већим физичким напорима. Свим овим мерама можете себи олакшати и скратити период трајања болести, ублажити симптоме и убрзати лечење – каже др Ђукић.
Могу ли се стомачни вируси спречити и како?
Најбољи лек за стомачне вирусне инфекције је превентива. Прво и основно је јачање имунитета уношењем довољно витамина и минерала путем разноврсне исхране и суплемената. Узимање пробиотика је сјајна превентива стомачним вирусима а могу се узимати пре, у току и после болести. Они помажу у одржавању доброг здравственог стања и побољшавају имунолошке функције. Потребно је спроводити хигијенске мере где спада чешће прање руку и дезинфекција предмета и површина које свакодневно користимо. Пажљиво прање воћа и поврћа пре коришћења. Потребно је држати се на пристојној удаљености од људи код којих приметите да су болесни. Избегавати скупове и места где је концентрација људи велика. Не смеју се узимати лекови против повраћања и антибиотици на своју руку јер вирусне инфекције се не лече антибиотицима. Антибиотик служи за лечење бактеријских инфекција и само лекар одлучује о његовој примени код пацијента – упозорава докторка.