ОТКРИЈТЕ 4 НАЈЗДРАВИЈЕ РИБЕ! Једна је ИДЕАЛНА за ваш буџет и пуна је калцијума, ЕВО како да припремите ОВУ ВРСТУ
Према нутриционисткињи Бони Тауб Дикс, ово су четири најздравије врсте рибе.
Риба је извор омега-3 масних киселина, витамина и протеина, али нису све рибе једнаке. Притом, сада у време ускршњег поста посебно је актуелно питање коју рибу стручњаци сматрају најбољом и зашто је уврстити у своју исхрану.
У последње време научници и нутриционисти много говоре о предностима плодова мора. Неке студије су потврдиле везу између омега-3 масних киселина и здравља срца, а недавна истраживања су показала да конзумација плодова мора може подржати здравље мозга и побољшати расположење.
Осим тога, плодови мора добар су извор микронутријената попут селена и гвожђа, витамина Б и многих других вредних нутријената, укључујући протеине.
Регистрована дијететичарка Бони Тауб-Дикс открила је најбоље врсте рибе које су богате хранљивим материјама и одговарају различитим буџетима.
Према нутриционисткињи Бони Тауб Дикс, ово су четири најздравије врсте рибе.
Лосос је извор не само масних киселина корисних за срце већ и витамина Д. Лосос се сматра једним од ретких природних извора ове есенцијалне материје коју тело не синтетише само.
Препоручени дневни унос витамина Д је 400 ИУ за одрасле, а порција лососа од 80 грама садржи 570 ИУ витамина Д. То се односи и на свежу и на рибу у конзерви.
Осим тога, лосос садржи витамин А, витамин Б12, као и гвожђе, селен и ниацин. Бројна истраживања потврдила су добробит лососа за срце, добар рад мозга и доказала његова антиоксидативна својства.
Бакалар
"Бакалар је риба с белим месом благог укуса. Изврстан је извор протеина и садржи само 0,5 грама масти по порцији од 85 грама", рекла је Тауб-Дикс.
Осим тога, бакалар се сматра изврсним извором витамина Б12, а једна порција рибе осигурава нешто више од 30% препоручене дневне вредности.
Садржи и фосфор, цинк, калцијум, витамин Е и гвожђе. Према истраживањима, бакалар штити кардиоваскуларни систем, спречава ризик од Алцхајмерове болести и помаже у спречавању прераног старења.
Туна
Поред омега-3 масних киселина, туњевина је богата витамином Б3, који помаже у снижавању нивоа холестерола у крви. Поред тога, туњевина садржи витамине А и Ц, јод, калијум и селен. Према истраживањима, једење туњевине подржава рад срца, промовише губитак тежине и обезбеђује телу потребну енергију.
Свежи одресци туњевине могу бити прилично скупи, али уместо тога можете се одлучити за рибу у конзерви. Приступачна је и има иста корисна својства. Конзервирана туњевина се може користити за прављење салата, сендвича, предјела, па чак и супа.
Сардине
Нутриционисткиња препоручује да се сардине једу с костима – тако можете покрити 40% дневних потреба организма за калцијумом. Стога ће сардине посебно добро доћи онима који су се из неког разлога одрекли млечних производа.
Сардине су масна риба, богата омега-3 масним киселинама које су важне за добар рад срца и емоционалну стабилност. Тело не производи само масне киселине, па их је потребно унети храном. Осим тога, сардине се сматрају изврсним извором витамина Б12, селена и фосфора, преноси Story.hr.