Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OTKRIJTE 4 NAJZDRAVIJE RIBE! Jedna je IDEALNA za vaš budžet i puna je kalcijuma, EVO kako da pripremite OVU VRSTU

12.03.2025. 13:20 13:46
Piše:
Izvor:
Stil Kurir/Dnevnik
riba
Foto: Freepik

Prema nutricionistkinji Boni Taub Diks, ovo su četiri najzdravije vrste ribe.

Riba je izvor omega-3 masnih kiselina, vitamina i proteina, ali nisu sve ribe jednake. Pritom, sada u vreme uskršnjeg posta posebno je aktuelno pitanje koju ribu stručnjaci smatraju najboljom i zašto je uvrstiti u svoju ishranu.

U poslednje vreme naučnici i nutricionisti mnogo govore o prednostima plodova mora. Neke studije su potvrdile vezu između omega-3 masnih kiselina i zdravlja srca, a nedavna istraživanja su pokazala da konzumacija plodova mora može podržati zdravlje mozga i poboljšati raspoloženje.

Osim toga, plodovi mora dobar su izvor mikronutrijenata poput selena i gvožđa, vitamina B i mnogih drugih vrednih nutrijenata, uključujući proteine.

 Registrovana dijetetičarka Boni Taub-Diks otkrila je najbolje vrste ribe koje su bogate hranljivim materijama i odgovaraju različitim budžetima.

Prema nutricionistkinji Boni Taub Diks, ovo su četiri najzdravije vrste ribe.

Losos je izvor ne samo masnih kiselina korisnih za srce već i vitamina D. Losos se smatra jednim od retkih prirodnih izvora ove esencijalne materije koju telo ne sintetiše samo.

риба
Foto: Freepik

Preporučeni dnevni unos vitamina D je 400 IU za odrasle, a porcija lososa od 80 grama sadrži 570 IU vitamina D. To se odnosi i na svežu i na ribu u konzervi.

Osim toga, losos sadrži vitamin A, vitamin B12, kao i gvožđe, selen i niacin. Brojna istraživanja potvrdila su dobrobit lososa za srce, dobar rad mozga i dokazala njegova antioksidativna svojstva.

Bakalar

"Bakalar je riba s belim mesom blagog ukusa. Izvrstan je izvor proteina i sadrži samo 0,5 grama masti po porciji od 85 grama", rekla je Taub-Diks.

Osim toga, bakalar se smatra izvrsnim izvorom vitamina B12, a jedna porcija ribe osigurava nešto više od 30% preporučene dnevne vrednosti.

Sadrži i fosfor, cink, kalcijum, vitamin E i gvožđe. Prema istraživanjima, bakalar štiti kardiovaskularni sistem, sprečava rizik od Alchajmerove bolesti i pomaže u sprečavanju preranog starenja.

риба
Foto: Freepik

Tuna

Pored omega-3 masnih kiselina, tunjevina je bogata vitaminom B3, koji pomaže u snižavanju nivoa holesterola u krvi. Pored toga, tunjevina sadrži vitamine A i C, jod, kalijum i selen. Prema istraživanjima, jedenje tunjevine podržava rad srca, promoviše gubitak težine i obezbeđuje telu potrebnu energiju.

Sveži odresci tunjevine mogu biti prilično skupi, ali umesto toga možete se odlučiti za ribu u konzervi. Pristupačna je i ima ista korisna svojstva. Konzervirana tunjevina se može koristiti za pravljenje salata, sendviča, predjela, pa čak i supa.

Sardine

риба
Foto: Freepik

Nutricionistkinja preporučuje da se sardine jedu s kostima – tako možete pokriti 40% dnevnih potreba organizma za kalcijumom. Stoga će sardine posebno dobro doći onima koji su se iz nekog razloga odrekli mlečnih proizvoda.

Sardine su masna riba, bogata omega-3 masnim kiselinama koje su važne za dobar rad srca i emocionalnu stabilnost. Telo ne proizvodi samo masne kiseline, pa ih je potrebno uneti hranom. Osim toga, sardine se smatraju izvrsnim izvorom vitamina B12, selena i fosfora, prenosi Story.hr.

Izvor:
Stil Kurir/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar