ОРГАНСКА ПОЉОПРИВРЕДА У СРБИЈИ РАСТЕ ПРЕВИШЕ СПОРО Праву здраву храну гајимо на скромних 29.000 хектара ПОТРАЖЊА ЗА ОВИМ ПРОИЗВОДИМА ВЕЛИКА
Климатске промене непобитно угрожавају наш екосистем, а органска производња постаје све важнија као одрживо решење.
Нажалост, у Србији овај сектор напредује превише споро иако расте интересовање за здравом храном.
Terra’s, једно од најстаријих домаћих удружења које окупља произвођаче зраве хране, 17. фебруара ове године напунило је 35 година. Прослава јубилеја одржаће се у октобру током фестивала Биофест, на којем ће се окупити сви кључни актери - од произвођача до потрошача.
Бројке најбоље осликавају тренутно стање: само 29.000 хектара или 0,6 одсто пољопривредног земљишта у Србији обрађује се по органским принципима. Сњежана Митровић, активна чланица Terra’s-а, не крије разочарање брзином напретка.
- Све некако иде пужевим кораком - каже Сњежана Митровић за Дневник. - Тако се од 2010. године када је усвојен први Закон о органској производњи бележи стални раст, али је тренутно под органским површинама у Србији свега 0,6 одсто. Према последњим подацима Министарства пољо-привреде, шумарства и водопривреде у 2023. години се на око 29.000 хектара одвија органска производња, што је повећање за око 4.000 хектара у односу на годину дана раније. Од тога су 17.564 хектара обрадиве површине док су ливаде и пашњаци на 11.437 хектара. У прелазном периоду је близу 11.000 хектара, а у органском статусу око 18.000 хектара.
Забележено 4.000 хектара више
У односу на 2022. годину, 2023. је забележен раст од 4.000 хектара под органском производњом, али то је много испод потребног. Војводина, некадашњи предводник у органској пољопривреди, показује знаке опоравка након претходних падова - прошле године површине су повећане за 505 хектара.
Произвођачи су посебно разочарани кашњењем државних подстицаја. Иако је прошлогодишњим позивом максимални износ подстицаја повећан на 2,52 милиона динара за биљну производњу и предвиђено 55 милиона за сточарску производњу, људи јошувек чекају обећани новац.
- Прошао је скоро фебруар, а већина произвођача није видела ни динар - додаје Сњежана Митровић.
Планови за Војводину предвиђају повећање површина под органском производњим на 10.500 хектара до 2030. године, али за остварење тог циља потребна је системска подршка - од финансија до едукације. Органска производња мора постати важан део пољопривредне стратегије јер представља кључ очувања здравља будућих поколења.
Крајње је време да органска пољопривреда добије место које заслужује - не само на папиру већ у стварном животу.
Све некако иде пужевим кораком
Удружење Terra’s је основано 1990. године у Суботици као непрофитна организација у циљу сарадње и координисања активности у области производње, прераде, пласмана и примене органске хране. Целовити процес производње хране на органским принципима „од њиве до трпезе” по моделу Terra’s разрађен је на бази стандарда Међународне федерације покрета за органску пољопривреду (ИФОАМ) и прописа Европске уније. Циљ је успостављање еколошки уравнотеженог и економски одрживог пословног система у области производње хране.
Текст и фото: С. Иршевић