НАЈБОЉИ ГУЛАШ КОЈИ СТЕ ИКАДА ПРОБАЛИ Готов за 30 минута, топи се у устима
Гулаш, традиционално јело мађарске кухиње, одавно је постало незаобилазан део наше трпезе и често се припрема за ручак.
Иако постоје и посне варијанте, најчешће се спрема од свињског меса, посебно од бута, што му даје сочност и богат укус. Уз њега одлично иду различити прилози – кромпир у свим облицима (куван, печен или пире), као и тестенина попут макарона и шпагета. Све чешће, гулаш се сервира и у хрскавом хлебу, што му даје посебан шмек.
Једноставан за припрему, брз и укусан, гулаш с правом ужива велику популарност на нашим просторима.
Састојци:
– 800 г свињетине
– 5 главица црног лука
– 1 кашика масти
– 2 чена белог лука
– 400 мл сока од парадајза
– 2 кашике брашна
– 1 кашичица љуте млевене паприке
– со, бибер и суви зачин
– ловоров лист по укусу
Припрема:
Загрејте маст на тихој ватри, па на њој пропржите ситно сецкан лук док не буде стакласт. Додајте свињско месо сечено на коцкице, па динстајте док не порумени. Потом налијте мало воде, тек толико да месо огрезне, па поклопите и оставите да се крчка. По потреби, додајте још мало воде и повремено помешајте.
Када месо буде мекано, а сва вода испари, убаците зачине и ситно сечен бели лук, па добро промешајте. Затим поспите брашном и добро промешајте, па убаците паприку и опет промешајте.
Након тога сипајте сок од парадајза и воду по потреби и убаците ловоров лист и промешајте. Оставите да се крчка на тихој ватри док не будете задовољни густином.