(ВИДЕО, ФОТО) ВИКЕНД ЈЕ РЕЗЕРВИСАН ЗА КОБАСИЦИЈАДУ У ТУРИЈИ Сваке године се обара један рекорд, а ево шта све можете да очекујете
Када је једне зимске вечери 1985. године група ловаца у Турији у необавезном разговору дошла на идеју да међусобно одмери снаге у прављењу кобасица, нико није ни слутио да ће то надметање без великих амбиција прерасти у манифестацију познату и изван граница Србије, на којој је само ове године, у оквиру 41. „Кобасицијаде“, у рукама вештих мајстора настала кобасица од 2.041 метра и тешка три тоне!
Два дана и две ноћи, по речима председника Удружења „Кобасицијада“ Жељка Попића, требало је члановима да је зготове, али нису жалили труда, јер је давно зацртан циљ да се од обарања Гинисовог рекорда у дужини кобасице, сваке године главни експонат манифестације продужи за метар, испунили.
Овогодишња, 41. „Туријска кобасицијада“ званично је отворена јуче у подне када је три тоне тешка кобасица представљена публици, након чега ју је свако ко је желео, а таквих је било много јуче у Турији, могао да купи не на килограм, већ на метар, по цени од 900 динара.
Манифестацију је отворио државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Предраг Ројевић, који је истакао да „Туријска кобасицијада“ није само фестивал добрих укуса, него место за презентацију умећа у различитим областима кулинарства. Нагласио је да је она превазишла локалне оквире и значајна је на ширем плану па и у околним државама које то својим присуством на њој и потврђују.
Након церемоније отварања на бини преко пута зграде месне заједнице, центар збивања поново је постала Улица Светог Саве у којој су се са обе стране у дужини од око колиметар протезале тезге махом са производима „тора“ и тискали посетиоци.
На три места међу излагачима сухомеснатих производа и свежих комасица били су чланови Удружења „Кобасицијада“. Они су на два штанда продавали роштиљ кобасицу, 250 динара по комаду, док су на трећем нудили свежу кобасицу за 900, а суву по 1.250 динара за килограм.
– Ово је истовремено љубав и хоби – каже Страхиња Медурић, бравар по занимању, који са другом на једном од тих штандова без предаха пече кобасице и услужује купце. – Тешко је рећи колико смо припремили кобасице за продају. Има је много. Продаја иде одлично. Ја сам друга генерација чланова удружења, а придружује нам се и трећа, момци од 15-16 година. Свима нама ово је велико задовољство.
Осим домаћинима, учешће на манифестацији представља задовољство и за власника ресторана „Сики“ из Новог Сада, чија представница Ања Раказов каже да је „Кобасицијада“ jедна од најбољих.
– Учествујемо близу деценију и по на њој и мало је рећи да смо задовљни продајом. Наше кобасице су домаће. Продајемо их на килограм и комад. Кобасице најбоље „иду“ мада имамо и пљескавице и друге сухомеснате производе. Килограм свежих кошта 1.000, сувих 1.500 динара, а комад 500 динара.
Ова гастрономска светковина узрастала је из године у годину, ширећи програмске садржаје. Од оног што је зацртано на почетку није се одступало, а то је да се одржава последњег викенда у фебруару и да има хуманитарни карактер.
Овогодишња „Кобасицијада“ почела у петак програмима посвећеним деци, а завршава се данас концертом КУД-а „Бард“.