(VIDEO, FOTO) VIKEND JE REZERVISAN ZA KOBASICIJADU U TURIJI Svake godine se obara jedan rekord, a evo šta sve možete da očekujete
Kada je jedne zimske večeri 1985. godine grupa lovaca u Turiji u neobaveznom razgovoru došla na ideju da međusobno odmeri snage u pravljenju kobasica, niko nije ni slutio da će to nadmetanje bez velikih ambicija prerasti u manifestaciju poznatu i izvan granica Srbije, na kojoj je samo ove godine, u okviru 41. „Kobasicijade“, u rukama veštih majstora nastala kobasica od 2.041 metra i teška tri tone!
Dva dana i dve noći, po rečima predsednika Udruženja „Kobasicijada“ Željka Popića, trebalo je članovima da je zgotove, ali nisu žalili truda, jer je davno zacrtan cilj da se od obaranja Ginisovog rekorda u dužini kobasice, svake godine glavni eksponat manifestacije produži za metar, ispunili.
Ovogodišnja, 41. „Turijska kobasicijada“ zvanično je otvorena juče u podne kada je tri tone teška kobasica predstavljena publici, nakon čega ju je svako ko je želeo, a takvih je bilo mnogo juče u Turiji, mogao da kupi ne na kilogram, već na metar, po ceni od 900 dinara.
Manifestaciju je otvorio državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Predrag Rojević, koji je istakao da „Turijska kobasicijada“ nije samo festival dobrih ukusa, nego mesto za prezentaciju umeća u različitim oblastima kulinarstva. Naglasio je da je ona prevazišla lokalne okvire i značajna je na širem planu pa i u okolnim državama koje to svojim prisustvom na njoj i potvrđuju.
Nakon ceremonije otvaranja na bini preko puta zgrade mesne zajednice, centar zbivanja ponovo je postala Ulica Svetog Save u kojoj su se sa obe strane u dužini od oko kolimetar protezale tezge mahom sa proizvodima „tora“ i tiskali posetioci.
Na tri mesta među izlagačima suhomesnatih proizvoda i svežih komasica bili su članovi Udruženja „Kobasicijada“. Oni su na dva štanda prodavali roštilj kobasicu, 250 dinara po komadu, dok su na trećem nudili svežu kobasicu za 900, a suvu po 1.250 dinara za kilogram.
– Ovo je istovremeno ljubav i hobi – kaže Strahinja Medurić, bravar po zanimanju, koji sa drugom na jednom od tih štandova bez predaha peče kobasice i uslužuje kupce. – Teško je reći koliko smo pripremili kobasice za prodaju. Ima je mnogo. Prodaja ide odlično. Ja sam druga generacija članova udruženja, a pridružuje nam se i treća, momci od 15-16 godina. Svima nama ovo je veliko zadovoljstvo.
Osim domaćinima, učešće na manifestaciji predstavlja zadovoljstvo i za vlasnika restorana „Siki“ iz Novog Sada, čija predstavnica Anja Rakazov kaže da je „Kobasicijada“ jedna od najboljih.
– Učestvujemo blizu deceniju i po na njoj i malo je reći da smo zadovljni prodajom. Naše kobasice su domaće. Prodajemo ih na kilogram i komad. Kobasice najbolje „idu“ mada imamo i pljeskavice i druge suhomesnate proizvode. Kilogram svežih košta 1.000, suvih 1.500 dinara, a komad 500 dinara.
Ova gastronomska svetkovina uzrastala je iz godine u godinu, šireći programske sadržaje. Od onog što je zacrtano na početku nije se odstupalo, a to je da se održava poslednjeg vikenda u februaru i da ima humanitarni karakter.
Ovogodišnja „Kobasicijada“ počela u petak programima posvećenim deci, a završava se danas koncertom KUD-a „Bard“.