ОВАКО СЕ НЕКАД ЈЕЛО Заборављени укуси старих времена: ПЕТ ЈЕЛА НА КАШИКУ КОЈА МИРИШУ НА ДОМ!
Некада ручак није могао да прође без пасуља, бораније, грашка и купуса.
Та јела нису била само оброк, већ прави симбол породичног окупљања и домаће кухиње. Данас су често потиснута модерним рецептима, али њихов мирис и укус и даље буди носталгију.
Ево пет традиционалних јела која су некада била незаобилазна на трпези:
1. Пасуљ – неприкосновени краљ недељног ручка
Пасуљ је био и остао једно од најомиљенијих јела на нашем поднебљу. Једноставан за припрему, богат гвожђем и хранљивим састојцима, био је незаменљив у сваком домаћинству.
Састојци:
- 2 главице црног лука
- 3 чена белог лука
- 3 шаргарепе
- 500 г пасуља
- со, бибер, зачинска паприка
- сушена ребарца и мало суве сланине
- 1 кашика масти
Припрема: На загрејаној масти пропржити ситно сецкани лук и шаргарепу, затим додати сланину исечену на коцкице и ребарца. Све динстати 15 минута, а потом додати претходно намочен пасуљ. Додати зачине, налити водом и кувати око сат и по.
2. Сладак купус – нераздвојни пратилац меке јунетине
Јело које се спремало у скоро сваком дому, јер је једноставно и веома укусно.
Састојци:
- 1 велика главица свежег купуса
- 1 главица црног лука
- 2 шаргарепе
- 1 парадајз
- 1 пашканат
- 300 г јунећег меса
- 1 кашика масти
- со, бибер, зачинска паприка
Припрема: На загрејаној масти пропржити лук, шаргарепу и пашканат, додати јунеће месо исечено на коцке. После 15 минута додати сецкани купус и парадајз. Додати зачине, налити водом и крчкати сат времена. За љубитеље зачињених укуса, препоручује се додатак љуте паприке.
3. Чорба од коприве – природна витаминска бомба
Ова чорба је некада била основни пролећни оброк, пун витамина и идеалан за опоравак након зиме.
Састојци:
- 1 кашика масти
- 2 млада лука са перима
- 2 младе шаргарепе
- мало свежег першуна
- 4 млада кромпира
- 10 врхова младе коприве
- со, бибер
Припрема: Пропржити лук, шаргарепу и кромпир на масти, додати опране врхове коприве, налити водом и кувати сат времена. У мало воде умутити две кашичице брашна и додати у чорбу, пустити да ври још неколико минута.
4. Бела чорба – зимска храна за душу
Ово је било једно од оних јела која су се често спремала у хладним месецима и давала снагу целом домаћинству.
Састојци:
- 3 кромпира
- 3 шаргарепе
- 1 главица црног лука
- 500 мл слатког млека
- мало домаћег кајмака
Припрема: Пропржити кромпир, лук и шаргарепу, додати воду и млеко и кувати пола сата. Додати со, бибер и на крају кајмак. Оставити да се чорба мало крчка и послужити топлу.
5. Грашак са мирођијом – мирисно јело које су старији обожавали
Иако деца често избегавају мирођију, старији су уживали у овом класичном јелу.
Састојци:
- 1 главица лука
- 2 шаргарепе
- 1 пашканат
- 400 г грашка
- 2 средња кромпира
- 300 г јунећег меса
- свежа мирођија
- со, бибер, зачинска паприка
Припрема: Пропржити лук, шаргарепу и пашканат, додати месо и грашак, налити мало воде и крчкати 10 минута. Потом додати још воде и кувати око 40 минута. На крају додати мирођију и зачинити по укусу.