overcast clouds
0°C
23.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО) ПОЗНАТИ СРПСКИ ВОДИТЕЉ УЖИВО У ПРОГРАМУ ПРОБАО КЕКС ОД ИНСЕКАТА Прекрстио се па рекао: "Не могу ово"!

14.02.2025. 13:58 14:09
Пише:
Извор:
Курир.рс/Прва ТВ
Milos
Фото: Screenshot Prva TV

Водитељ Милош Урошевић је од гостију добио кексиће од инсеката и остао запањен овим укусом.

Од ове недеље, у Европској унији је дозвољено коришћење брашна од инсеката у производима као што су хлеб, колачи, тестенине, па чак и производи од кромпира и сира, али и воћни компот!

Ова иновација омогућава да до четири процента брашна од буба буде помешано у наведене производе, а све детаље о процесу производње и утицају на укус открили су гости емисије "150 минута" – Милош Петровић са Пољопривредног факултета и Коста Николић из Института за прехрамбене технологије у Новом Саду.

Како настаје брашно од инсеката?

Према истраживањима, четири посто брашна од инсеката у производу је количина која вероватно неће променити укус. Овај проценат се показао као минимални, који не утиче на квалитет других састојака у храни, сматрају стручњаци.

"То брашно није превише ароматично, нити има неки специфичан мирис који би могао да се осети", наглашава Петровић.

За сигурност потрошача, брашно од инсеката долази из гајења у строго контролисаним условима.

Први сусрет са кексом од инсеката

Водитељ емисије, Милош Урошевић, заједно са гостима, имао је прилику да проба кекс са брашном од инсеката. Његова реакција била је помало резервисана на почетку. Прво је уздахнуо, а потом се прекрстио.

voditelj
Фото: Screenshot Prva TV

"Не могу ово... Први пут у животу, уз Божју помоћ и мало памети", рекао је, пре него што је загризао кекс.

Погледајте његову реакцију:

voditelj
Фото: Screenshot Prva TV

Након првих утисака, изненадио се. Његови гости су му открили да је пробао најекстремнију верзију колачића, у чијем је саставу 1/5 брашно инсеката, након чега се водитељ слатко насмејао и упитао:

"Зашто Коста, побогу?"

Када су му објаснили да је поента у добијању ефекта изненађења, он је поделио своје импресије.

"Хоћу одмах да вам пренесем свој утисак. Ово је феноменалан кексић. Ово је нешто што бисте јели после ручка или вечере. Сад ми је симпатично, сад могу да једем још", рекао је водитељ.

Извор:
Курир.рс/Прва ТВ
Пише:
Пошаљите коментар