(ФОТО) ПОЗНАТИ СРПСКИ ВОДИТЕЉ УЖИВО У ПРОГРАМУ ПРОБАО КЕКС ОД ИНСЕКАТА Прекрстио се па рекао: "Не могу ово"!
Водитељ Милош Урошевић је од гостију добио кексиће од инсеката и остао запањен овим укусом.
Од ове недеље, у Европској унији је дозвољено коришћење брашна од инсеката у производима као што су хлеб, колачи, тестенине, па чак и производи од кромпира и сира, али и воћни компот!
Ова иновација омогућава да до четири процента брашна од буба буде помешано у наведене производе, а све детаље о процесу производње и утицају на укус открили су гости емисије "150 минута" – Милош Петровић са Пољопривредног факултета и Коста Николић из Института за прехрамбене технологије у Новом Саду.
Како настаје брашно од инсеката?
Према истраживањима, четири посто брашна од инсеката у производу је количина која вероватно неће променити укус. Овај проценат се показао као минимални, који не утиче на квалитет других састојака у храни, сматрају стручњаци.
"То брашно није превише ароматично, нити има неки специфичан мирис који би могао да се осети", наглашава Петровић.
За сигурност потрошача, брашно од инсеката долази из гајења у строго контролисаним условима.
Први сусрет са кексом од инсеката
Водитељ емисије, Милош Урошевић, заједно са гостима, имао је прилику да проба кекс са брашном од инсеката. Његова реакција била је помало резервисана на почетку. Прво је уздахнуо, а потом се прекрстио.
"Не могу ово... Први пут у животу, уз Божју помоћ и мало памети", рекао је, пре него што је загризао кекс.
Погледајте његову реакцију:
Након првих утисака, изненадио се. Његови гости су му открили да је пробао најекстремнију верзију колачића, у чијем је саставу 1/5 брашно инсеката, након чега се водитељ слатко насмејао и упитао:
"Зашто Коста, побогу?"
Када су му објаснили да је поента у добијању ефекта изненађења, он је поделио своје импресије.
"Хоћу одмах да вам пренесем свој утисак. Ово је феноменалан кексић. Ово је нешто што бисте јели после ручка или вечере. Сад ми је симпатично, сад могу да једем још", рекао је водитељ.