(FOTO) POZNATI SRPSKI VODITELJ UŽIVO U PROGRAMU PROBAO KEKS OD INSEKATA Prekrstio se pa rekao: "Ne mogu ovo"!
Voditelj Miloš Urošević je od gostiju dobio keksiće od insekata i ostao zapanjen ovim ukusom.
Od ove nedelje, u Evropskoj uniji je dozvoljeno korišćenje brašna od insekata u proizvodima kao što su hleb, kolači, testenine, pa čak i proizvodi od krompira i sira, ali i voćni kompot!
Ova inovacija omogućava da do četiri procenta brašna od buba bude pomešano u navedene proizvode, a sve detalje o procesu proizvodnje i uticaju na ukus otkrili su gosti emisije "150 minuta" – Miloš Petrović sa Poljoprivrednog fakulteta i Kosta Nikolić iz Instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu.
Kako nastaje brašno od insekata?
Prema istraživanjima, četiri posto brašna od insekata u proizvodu je količina koja verovatno neće promeniti ukus. Ovaj procenat se pokazao kao minimalni, koji ne utiče na kvalitet drugih sastojaka u hrani, smatraju stručnjaci.
"To brašno nije previše aromatično, niti ima neki specifičan miris koji bi mogao da se oseti", naglašava Petrović.
Za sigurnost potrošača, brašno od insekata dolazi iz gajenja u strogo kontrolisanim uslovima.
Prvi susret sa keksom od insekata
Voditelj emisije, Miloš Urošević, zajedno sa gostima, imao je priliku da proba keks sa brašnom od insekata. Njegova reakcija bila je pomalo rezervisana na početku. Prvo je uzdahnuo, a potom se prekrstio.
"Ne mogu ovo... Prvi put u životu, uz Božju pomoć i malo pameti", rekao je, pre nego što je zagrizao keks.
Pogledajte njegovu reakciju:
Nakon prvih utisaka, iznenadio se. Njegovi gosti su mu otkrili da je probao najekstremniju verziju kolačića, u čijem je sastavu 1/5 brašno insekata, nakon čega se voditelj slatko nasmejao i upitao:
"Zašto Kosta, pobogu?"
Kada su mu objasnili da je poenta u dobijanju efekta iznenađenja, on je podelio svoje impresije.
"Hoću odmah da vam prenesem svoj utisak. Ovo je fenomenalan keksić. Ovo je nešto što biste jeli posle ručka ili večere. Sad mi je simpatično, sad mogu da jedem još", rekao je voditelj.