Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO) POZNATI SRPSKI VODITELJ UŽIVO U PROGRAMU PROBAO KEKS OD INSEKATA Prekrstio se pa rekao: "Ne mogu ovo"!

14.02.2025. 13:58 14:09
Piše:
Izvor:
Kurir.rs/Prva TV
Milos
Foto: Screenshot Prva TV

Voditelj Miloš Urošević je od gostiju dobio keksiće od insekata i ostao zapanjen ovim ukusom.

Od ove nedelje, u Evropskoj uniji je dozvoljeno korišćenje brašna od insekata u proizvodima kao što su hleb, kolači, testenine, pa čak i proizvodi od krompira i sira, ali i voćni kompot!

Ova inovacija omogućava da do četiri procenta brašna od buba bude pomešano u navedene proizvode, a sve detalje o procesu proizvodnje i uticaju na ukus otkrili su gosti emisije "150 minuta" – Miloš Petrović sa Poljoprivrednog fakulteta i Kosta Nikolić iz Instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu.

Kako nastaje brašno od insekata?

Prema istraživanjima, četiri posto brašna od insekata u proizvodu je količina koja verovatno neće promeniti ukus. Ovaj procenat se pokazao kao minimalni, koji ne utiče na kvalitet drugih sastojaka u hrani, smatraju stručnjaci.

"To brašno nije previše aromatično, niti ima neki specifičan miris koji bi mogao da se oseti", naglašava Petrović.

Za sigurnost potrošača, brašno od insekata dolazi iz gajenja u strogo kontrolisanim uslovima.

Prvi susret sa keksom od insekata

Voditelj emisije, Miloš Urošević, zajedno sa gostima, imao je priliku da proba keks sa brašnom od insekata. Njegova reakcija bila je pomalo rezervisana na početku. Prvo je uzdahnuo, a potom se prekrstio.

voditelj
Foto: Screenshot Prva TV

"Ne mogu ovo... Prvi put u životu, uz Božju pomoć i malo pameti", rekao je, pre nego što je zagrizao keks.

Pogledajte njegovu reakciju:

voditelj
Foto: Screenshot Prva TV

Nakon prvih utisaka, iznenadio se. Njegovi gosti su mu otkrili da je probao najekstremniju verziju kolačića, u čijem je sastavu 1/5 brašno insekata, nakon čega se voditelj slatko nasmejao i upitao:

"Zašto Kosta, pobogu?"

Kada su mu objasnili da je poenta u dobijanju efekta iznenađenja, on je podelio svoje impresije.

"Hoću odmah da vam prenesem svoj utisak. Ovo je fenomenalan keksić. Ovo je nešto što biste jeli posle ručka ili večere. Sad mi je simpatično, sad mogu da jedem još", rekao je voditelj.

Izvor:
Kurir.rs/Prva TV
Piše:
Pošaljite komentar