АМЕРИКАНКЕ СЕ ПРЕЈЕДАЈУ ДА ИЗГУБЕ ТЕЖИНУ Ево коју чудотворну намирницу користе, а код нас је има у изобиљу
Хељда је стекла популарност широм света, освајајући друштвене мреже.
Посебно је једу Американке, које верују у њена својства која подстичу здравље и мршављење. У Србији је хељда помало и заборављена, али вреди је уврстити у свој јеловник, припремајући и слана и слатка јела.
Шта садржи хељда?
Не садржи глутен, па особе са целијакијом могу да је једу мирне савести. Хељда је извор:
• сложених угљених хидрата
• протеина - садржи све есенцијалне аминокиселине, укључујући лизин
• влакана - овај састојак регулише функционисање дигестивног система и обезбеђује осећај ситости на дужи период
• витамина - садржи витамине Б1, Б2, Б3, Б6 и фолну киселину
• минерала - садржи магнезијум, бакар, гвожђе, манган, фосфор
• антиоксиданаса - имају антиинфламаторна и антиоксидативна својства
Зашто је добро јести хељду?
Хељда је имала кључну улогу у кухињама наших бака. Био је то производ који је био лако доступан, заситан и лак за припрему, па се жељно јео не само за вечеру. Међутим, вреди детаљније погледати својства хељде која промовишу здравље:
смањује ниво лошег холестерола
одржава одговарајући ниво шећера у крви
одржава мозак у добром стању
одржава одговарајућу телесну тежину
регулише процесе варења
регулише крвни притисак
Хељда - помоћ за гојазност?
Тренд за хељду није прошао незапажено међу лекарима и дијететичарима. Како стручњаци истичу, реч је о непрерађеном производу који вреди трајно увести у свој јеловник. Добра је алтернатива белим тестенинама и пиринчу.