СТАРИНСКО ЈЕЛО КОЈЕ СЕ НЕ ЗАБОРАВЉА Кромпир у гаћама најбољи је уз пржену сланину или чварке ЕВО КАКО ДА ГА ПРИПРЕМИТЕ
Многе су намирнице које су некада сматране јелима сиромашних данас пале у заборав, али нека још увек имају своје обожаватеље. Једно од њих је јело са смешним називом, добри стари кромпир у гаћама. Знате ли за њега и зашто је у гаћама?
Одговор је врло једноставан: то је сасвим обичан кромпир печен у љусци - а управо због тога што није гол попут ољуштеног кромпира, каже се да је "у гаћама".
Јело се припрема врло једноставно, а на ономе ко га припрема је одлука чиме ће га надопунити. Оно што кромпир у гаћама чини тако примамљивим баш су ти попратни садржаји попут кајмака, киселе павлаке, милерама, пржене сланине или отопљене масти с комадићима који су у њој преостали приликом топљења сала за чварке.
Све што требате направити за уживати у кромпиру у гаћама је опрати кромпир у љусци, просушити га и сложити у посуду за печење па га пећи док не постане мекан на додир. У том тренутку време је за кључни корак припреме: кромпире пребаците у посуду обложену кухињском крпом или стољњаком па их затим добро, добро ушушкајте.
Након неких 15-20 минута можете их одмотати јер ће пара заробљена унутар тог меког омота учинити своје па ћете их лако огулити. Будите пажљиви приликом гуљења јер је важно скинути само спољни, танки слој коре испод којег ћете угледати примамљиво ружичасто печено месо кромпира, пише Слободна Далмација.
Након што сте огулили кромпир, можете га послужити са омиљеним прилозима као што су кајмак, кисела павлака, милерам, пржена сланина или чварци.