clear sky
-1°C
16.01.2025.
Нови Сад
eur
117.1096
usd
113.8755
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СТАРИНСКО ЈЕЛО КОЈЕ СЕ НЕ ЗАБОРАВЉА Кромпир у гаћама најбољи је уз пржену сланину или чварке ЕВО КАКО ДА ГА ПРИПРЕМИТЕ

16.01.2025. 17:35 18:45
Пише:
Извор:
Slobodna Dalmacija
кромпир
Фото: Ilustracija/pixabay

Многе су намирнице које су некада сматране јелима сиромашних данас пале у заборав, али нека још увек имају своје обожаватеље. Једно од њих је јело са смешним називом, добри стари кромпир у гаћама. Знате ли за њега и зашто је у гаћама?

Одговор је врло једноставан: то је сасвим обичан кромпир печен у љусци - а управо због тога што није гол попут ољуштеног кромпира, каже се да је "у гаћама".

Јело се припрема врло једноставно, а на ономе ко га припрема је одлука чиме ће га надопунити. Оно што кромпир у гаћама чини тако примамљивим баш су ти попратни садржаји попут кајмака, киселе павлаке, милерама, пржене сланине или отопљене масти с комадићима који су у њој преостали приликом топљења сала за чварке.

krompir
Фото: Pixabay.com

Све што требате направити за уживати у кромпиру у гаћама је опрати кромпир у љусци, просушити га и сложити у посуду за печење па га пећи док не постане мекан на додир. У том тренутку време је за кључни корак припреме: кромпире пребаците у посуду обложену кухињском крпом или стољњаком па их затим добро, добро ушушкајте.

krompir
Фото: Pixabay.com

Након неких 15-20 минута можете их одмотати јер ће пара заробљена унутар тог меког омота учинити своје па ћете их лако огулити. Будите пажљиви приликом гуљења јер је важно скинути само спољни, танки слој коре испод којег ћете угледати примамљиво ружичасто печено месо кромпира, пише Слободна Далмација.

Након што сте огулили кромпир, можете га послужити са омиљеним прилозима као што су кајмак, кисела павлака, милерам, пржена сланина или чварци.

Извор:
Slobodna Dalmacija
Пише:
Пошаљите коментар
ЗА СВЕ ЉУБИТЕЉЕ САЛАТА Савршен спој кромпира и сира, брзо се прави, а тајна је у ПОСЕБНОЈ ВРСТИ МЛЕЧНОГ ПРОИЗВОДА И ЈАБУКАМА
salata

ЗА СВЕ ЉУБИТЕЉЕ САЛАТА Савршен спој кромпира и сира, брзо се прави, а тајна је у ПОСЕБНОЈ ВРСТИ МЛЕЧНОГ ПРОИЗВОДА И ЈАБУКАМА

14.01.2025. 09:12 17:34
ПУЊЕНИ КРОМПИРИ Као главно јело свих који ПОСТЕ или, уз минималне измене, КАО ПРИЛОГ уз печење
кромпир

ПУЊЕНИ КРОМПИРИ Као главно јело свих који ПОСТЕ или, уз минималне измене, КАО ПРИЛОГ уз печење

28.12.2024. 15:09 15:14
ОВО ЈЕЛО СВИ ВОЛИМО, Али не знамо откуд му БАШ ТО ИМЕ; НАСУВО С КРОМПИРОМ није то што мислите, АЛИ ЈЕ НАЈУКУСНИЈИ ПОСНИ РУЧАК

А КАКО ГА ВИ ЗОВЕТЕ

насуво

ОВО ЈЕЛО СВИ ВОЛИМО, Али не знамо откуд му БАШ ТО ИМЕ; НАСУВО С КРОМПИРОМ није то што мислите, АЛИ ЈЕ НАЈУКУСНИЈИ ПОСНИ РУЧАК

13.12.2024. 09:25 10:44