ВРТЕ ТЕСТО И ОЗБИЉНЕ ПАРЕ! Сваког дана 40.000 пицерија испоручи 14 тона пице
НАПУЉ: Италија има 40.000 пицерија, од којих је десет одсто њих у покрајини Кампанија чији је главни град Напуљ, и још 15.000 ресторана брзе хране у којима се спрема пица за понети, а према проценама у пицеријама се остварује промет од преко 15 милијарди евра годишње.
То је објавила агенција Анса уочи обележавања 17. јануара као светског дана пице, и навела да је у тим пицеријама запослено око 100.000 стално запослених радника, и још 100.000 хонорарних, који раде преко викенда.
У Италији се такође бележи пораст кућне доставе пице која је, према подацима о испорукама хране са апликације "Just Eat", достигла приближно 5,12 милиона килограма наручених пица годишње, са дневним просеком од преко 14.000 килограма пица.
Према подацима из истог извора, у Италији се највише наручују класичне пице, "Маргарита" и "Каприћоза".
После три године интензивне светске кампање, највеће која је икада предузета поводом проглашења нематеријалног светског наслеђа, уметност напуљског начина спремања пице уписана је на листу нематеријалног културног наслеђа од стране комитета UNESCO 7. децембра 2017. године.