(ВИДЕО) БЕЗ МИКСЕРА, РЕРНЕ И МАРГАРИНА Преливени колач постаће омиљена посластица укућана, а ево шта вам је све од састојака потребно
На први поглед је тешко поверовати да кора ове посластице није печена у рерни и да се за фил не користи миксер, али уз ове трикове – и вама то може поћи за руком!
Чоколадни колачи од мекане коре и кремастог фила добродошли су увек када је реч о сладокусцима, а постоји много интересантних рецепата за овакве дезерте.
Уз мало вештине њих можете направити далеко једноставније него иначе, а за то вам нису потребни чак ни печење бисквита у рерни или мућење крема миксером. Штавише, овај чоколадни слаткиш прави се и без чоколаде!
Састојци:
За кору
2 јајета
100 г шећера
80 мл уља
80 г брашна
1 кашичица прашка за пециво
25 г какао праха
30 мл млека
5 мл екстракта ваниле
За чоколадни прелив
180 мл млека
15 шећера
1 кашика какао праха
1/2 кашичице инстант кафе
За фил од чоколадног сирупа
500 мл млека
70 г шећера
25 г какао праха
125 мл слатке павлаке
Припрема
У сецка убаците два цела јаја, па им додајте шећер и уље, па блендајте док се лепо не сједини.
Сипајте у дубоку чинију и у то додајте просејано брашно, прашак за пециво и какао, па мешајте док се не разбијете громуљице и не добијете фину и глатку смесу.
Додајте млеко и екстракт ваниле и добро промешајте, па сипајте у мањи калуп који сте подмазали уљем или обложили пек-папиром. Поклопите га и ставите шерпу у коју сте претходно налили воду и оставили је да прокључа. Нек се термички обрађује на пари око 30-35 минута, на средњој ватри, а уместо тога можете да убаците у рерну и печете пола сата на 160 степени. Оставите да се хлади.
У шерпици промешајте састојке за чоколадни прелив, па ставите да се кува око четири минута. Избоцкајте чачкалицом или виљушком кору, па прелијте.
У шерпи потом помешајте 500 мл млека, шећер и какао, па кувајте неколико минута уз мешање док не почне да крчка и згушњава. Умутите жицом слатку павлаку, па кад се фино згусне, у њу умешајте претходно припремљен чоколадни сируп (оставите мало са стране) и мутите енергично жицом док не будете задовољни густином. Тиме намажите кору и лепо поравнајте, а од остатак чоколадног сирупа искористите за декорацију.