(VIDEO) BEZ MIKSERA, RERNE I MARGARINA Preliveni kolač postaće omiljena poslastica ukućana, a evo šta vam je sve od sastojaka potrebno
Na prvi pogled je teško poverovati da kora ove poslastice nije pečena u rerni i da se za fil ne koristi mikser, ali uz ove trikove – i vama to može poći za rukom!
Čokoladni kolači od mekane kore i kremastog fila dobrodošli su uvek kada je reč o sladokuscima, a postoji mnogo interesantnih recepata za ovakve dezerte.
Uz malo veštine njih možete napraviti daleko jednostavnije nego inače, a za to vam nisu potrebni čak ni pečenje biskvita u rerni ili mućenje krema mikserom. Štaviše, ovaj čokoladni slatkiš pravi se i bez čokolade!
Sastojci:
Za koru
2 jajeta
100 g šećera
80 ml ulja
80 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
25 g kakao praha
30 ml mleka
5 ml ekstrakta vanile
Za čokoladni preliv
180 ml mleka
15 šećera
1 kašika kakao praha
1/2 kašičice instant kafe
Za fil od čokoladnog sirupa
500 ml mleka
70 g šećera
25 g kakao praha
125 ml slatke pavlake
Priprema
U secka ubacite dva cela jaja, pa im dodajte šećer i ulje, pa blendajte dok se lepo ne sjedini.
Sipajte u duboku činiju i u to dodajte prosejano brašno, prašak za pecivo i kakao, pa mešajte dok se ne razbijete gromuljice i ne dobijete finu i glatku smesu.
Dodajte mleko i ekstrakt vanile i dobro promešajte, pa sipajte u manji kalup koji ste podmazali uljem ili obložili pek-papirom. Poklopite ga i stavite šerpu u koju ste prethodno nalili vodu i ostavili je da proključa. Nek se termički obrađuje na pari oko 30-35 minuta, na srednjoj vatri, a umesto toga možete da ubacite u rernu i pečete pola sata na 160 stepeni. Ostavite da se hladi.
U šerpici promešajte sastojke za čokoladni preliv, pa stavite da se kuva oko četiri minuta. Izbockajte čačkalicom ili viljuškom koru, pa prelijte.
U šerpi potom pomešajte 500 ml mleka, šećer i kakao, pa kuvajte nekoliko minuta uz mešanje dok ne počne da krčka i zgušnjava. Umutite žicom slatku pavlaku, pa kad se fino zgusne, u nju umešajte prethodno pripremljen čokoladni sirup (ostavite malo sa strane) i mutite energično žicom dok ne budete zadovoljni gustinom. Time namažite koru i lepo poravnajte, a od ostatak čokoladnog sirupa iskoristite za dekoraciju.