broken clouds
8°C
31.01.2025.
Нови Сад
eur
117.1557
usd
112.4119
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НЕИЗОСТАВНИ ДЕО ТРАДИЦИОНАЛНЕ ВОЈВОЂАНСКЕ КУХИЊЕ Знате ли шта је пешт, ево како се прави

30.12.2024. 09:30 09:41
Пише:
Извор:
Index.hr
namaz
Фото: freepik.com/ilustracija

У ово празнично време уживамо у разним ђаконијама, а једне такве смо се присетили након дуго времена.

Овог пута не говоримо о посластицама, већ о домаћем намазу од сланине.

У неким крајевима овај намаз је познат и као запешт или једноставно пешт, а реч је о традиционалном специјалитету у Хрватској, Словенији и неким деловима Мађарске, где се користи као основа за припрему јела или као самосталан намаз.

У Далмацији, Славонији и другим деловима Хрватске често је део сеоске кухиње, док се у Мађарској сличан производ назива "zsírkrém".

Намаз од сланине или "домаће сланине"

Пешт је мешавина млевене сланине (или свињске масти) са белим луком, сољу и понекад зачинима попут паприке. Може се користити као намаз на хлебу, често уз додатак лука.

Користи се и као основа за кување – за динстање меса, варива или гулаша. Додаје се јелима за арому и обогаћивање укуса.

Потиче из Далмације и Славоније, где се користио као практичан начин за искориштавање свињске масти или сланине, а сличан приправак припремао се и у Мађарској. Назив "пешт" долази од речи повезане с дробљењем или гњечењем састојака.

Текстура намаза који смо набавили у једној приватној месари у Међимурју је баш каква треба да буде – налик пасти, али с приметним комадићима млевене сланине. Одлично је зачињен – сланији, због чега је посебно укусан.

Већ након десетак минута ван фрижидера, намаз је постао мекше текстуре па се лакше мазао на хлеб.

Одлична ужина која је идеална за зиму, посебно за оне који планирају зимске радости попут скијања или санкања – прави начин за добијање енергије.

намаз
Фото: freepik.com/ilustracija

Како направити пешт код куће

Пешт се лако припрема код куће, а ево шта вам је потребно:

  • Сланина
  • Бели лук
  • Со и бибер
  • Млевена црвена паприка (слатка или љута, по жељи).

Припрема:

Исецкајте сланину на мање комаде, а ако користите димљену, скините кожу и уклоните вишак соли. Сланину уситните у блендеру, мултипрактику или ручно помоћу машине за млевење меса. Текстура треба да буде попут пасте. Додајте уситњен бели лук, посолите и побиберите по укусу. По жељи, додајте и паприку.Смесу пребаците у стаклену теглицу или посуду с поклопцем и чувајте у фрижидеру до 10 дана. Намаз намажите на тостирани хлеб или га користите као зачин за варива, гулаше или јела с пасуљем, преноси портал Индекс.

Извор:
Index.hr
Пише:
Пошаљите коментар