НЕИЗОСТАВНИ ДЕО ТРАДИЦИОНАЛНЕ ВОЈВОЂАНСКЕ КУХИЊЕ Знате ли шта је пешт, ево како се прави
У ово празнично време уживамо у разним ђаконијама, а једне такве смо се присетили након дуго времена.
Овог пута не говоримо о посластицама, већ о домаћем намазу од сланине.
У неким крајевима овај намаз је познат и као запешт или једноставно пешт, а реч је о традиционалном специјалитету у Хрватској, Словенији и неким деловима Мађарске, где се користи као основа за припрему јела или као самосталан намаз.
У Далмацији, Славонији и другим деловима Хрватске често је део сеоске кухиње, док се у Мађарској сличан производ назива "zsírkrém".
Намаз од сланине или "домаће сланине"
Пешт је мешавина млевене сланине (или свињске масти) са белим луком, сољу и понекад зачинима попут паприке. Може се користити као намаз на хлебу, често уз додатак лука.
Користи се и као основа за кување – за динстање меса, варива или гулаша. Додаје се јелима за арому и обогаћивање укуса.
Потиче из Далмације и Славоније, где се користио као практичан начин за искориштавање свињске масти или сланине, а сличан приправак припремао се и у Мађарској. Назив "пешт" долази од речи повезане с дробљењем или гњечењем састојака.
Текстура намаза који смо набавили у једној приватној месари у Међимурју је баш каква треба да буде – налик пасти, али с приметним комадићима млевене сланине. Одлично је зачињен – сланији, због чега је посебно укусан.
Већ након десетак минута ван фрижидера, намаз је постао мекше текстуре па се лакше мазао на хлеб.
Одлична ужина која је идеална за зиму, посебно за оне који планирају зимске радости попут скијања или санкања – прави начин за добијање енергије.
Како направити пешт код куће
Пешт се лако припрема код куће, а ево шта вам је потребно:
- Сланина
- Бели лук
- Со и бибер
- Млевена црвена паприка (слатка или љута, по жељи).
Припрема:
Исецкајте сланину на мање комаде, а ако користите димљену, скините кожу и уклоните вишак соли. Сланину уситните у блендеру, мултипрактику или ручно помоћу машине за млевење меса. Текстура треба да буде попут пасте. Додајте уситњен бели лук, посолите и побиберите по укусу. По жељи, додајте и паприку.Смесу пребаците у стаклену теглицу или посуду с поклопцем и чувајте у фрижидеру до 10 дана. Намаз намажите на тостирани хлеб или га користите као зачин за варива, гулаше или јела с пасуљем, преноси портал Индекс.