(ВИДЕО) Испробајте рецепт стар 100 година! НАПРАВИТЕ ИТАЛИЈАНСКИ БОЖИЋНИ ХЛЕБ као из бакине кухиње
Италијански божићни хлеб подсећа на штрудлу са орасима и циметом, а мирис и укус су предивни – прави празнични догађај за сва чула.
Рецепт:
5 кашика шећера
1,5 грама сувог квасца
250 мл млаког млека
1 јаје
3 кашике уља
500 грама брашна
1 кашичица соли
1 шоља сецканих ораха
3-4 кашике шећера
1 кашичица цимета
80 грама путера
за премазивање: 1 жуманце + 1 кашика млека
Припрема:
У млаком млеку са 5 кашика шећера растопите квасац и оставите да мало надође. Затим додајте јаје, уље и брашно, мало соли и све лепо умесите. Оставите да тесто надође под кесом око пола сата.
Измешајте крупно сецкане орахе, цимет и шећер. Тесто растањите што више можете, премажите путером и смесом од цимета, ораха и шећера. Преклопите тесто па га растањите опет. Затим га замотајте у ролат и у округли плех ставите у круг. Оставите још 20 минута да тесто надође, па га пеците на 180 степени целзијуса око пола сата.