(ФОТО) СВЕ ПЛАНУЛО ПРЕД СЛАВУ Чачани одушевљени посним деликатесом; ЕВО ШТА ИМ ЈЕ СПРЕМИО ШЕФ ДАРКО
ЧАЧАК: Велики број Срба данас слави, али такође велики број иде у госте. Свети Никола једна је од најраспротрањенијих слава у нашој земљи, а оно што је неписано правило јесте да је славска трпеза посна.
На менију никако нису печење, чварци и руска салата већ риба, поврће и посни колачи. Како би трпеза била богата, у једној рибарнци у Чачку осмислили су несвакдашњи специјалитет – чипс од шарана.
„Чипс од шарана је ових дана у посту задивио наше грађане који је изузетног квалитета, а ми дуго радимо овај посао одлучили смо се да уместо чварака Чачку у посту понудимо чипс. Овај специјалитет се може служити на славској трпези и као предјело и као главно јело, али може и уз неко пиће. Имамо наше посебне сосеве и зачине које служимо уз ове чварке од шарана”, рекао је за РИНУ Горан Перендија, професионални кувар из рибарнице „Златна рибица” у Чачку.
Он је истакао да је препознао потребу да град на Морави добије нешто ново, имајући у виду да су кроз његове руке прошле и речне и морске рибе које су, можда и непознате овом поднебљу.
„Дуго година сам у овом послу, радио сам као професионални кувар од Грчке, преко разних острва, као што је острво Свети Никола, бројна места у Црној Гори, а у Италији сам се изузетно усавршио када су у питању рибљи специјалитети. Напоменуо бих да се овде користе бранцин, орада што ме заиста задивило. Бранцин је изузетног квалитета, као и орада, људи воле морске рибе чиме сам позитивно изненађен, јер немају цену када је у питању добробит за људско здравље, такође и лосос се доста користи у Чачку. Кроз своју каријеру у ресторанима, имао сам прилику да спремам и ајкулу у чему сам уживао, то је гоф, једна мања врста ајкуле од неких 30 килограма”, појаснио је Горан.
Имајући у виду да је пост, да је данас и једна од највећих слава Свети Никола, потражња за рибом у Чачку је огромна, али може се рећи и да је цена приступачна.
„Имам утисак да је у последње време све већа потражња за свим врстама рибе, чини се да су људи све више почели да брину о томе да се здравије хране. Што се тиче шарана, ми овде имамо шаран који кошта 790 динара и то очишћен, иначе сва риба у нашој рибарници је очишћена”, закључио је Горан.
Дакле, оно што су чварци, односно бомбоне од прасета на мрсној, то је сада чипс од шарана на посној трпези.