light rain
10°C
17.12.2024.
Нови Сад
eur
116.9554
usd
111.1849
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СОЧНО ПРЕДЈЕЛО ЗА СЛАВСКУ ТРПЕЗУ Идеална посна пита са "тајним састојком" због ког се тражи парче више; Ево о ком састојку је реч

17.12.2024. 12:43 12:55
Пише:
пита
Фото: Youtube printscreen/Bourek

Главни састојак ове издашне домаће пите је кромпир, а ту је и један "тајни" који је чини још хранљивијом и укуснијом.

Пред‌јело је за многе омиљени део славске трпезе, а ако сте љубитељ домаћих пецива, ова посна пита је нешто што морате имати у породичном кувару!

Предстојећа слава Свети Никола подразумева посну трпезу, у коју ће се одлично уклопити чувена манастирска пита, која се прави о готових кора, кромпира и "тајног састојка" – соје.

Она је врло сочна и интересантног укуса, а ваши гости ће бити одушевљени идејом.

Састојци:

1 паковање кора за питу
5 кромпира (средње величине)
3 главице црног лука (веће)
150 г соје
со и суви зачин по укусу
уље по потреби

Припрема:

Ољуштите и скувајте кромпир док не буде мекан толико да виљушка може да прође кроз њега. У међувремену потопите соју, па кад набубри, процедите је.

Након што се кромпир прохлади, исеците га на мање кришке и помешајте са сојом. У тигањ сипајте мало уља, па пропржите ситно исецкан црни лук. Кад буде стакласт, преко додајте кромпир и соју, па поспите суви зачин и добро промешајте. Динстајте неколико минута, а затим посолите и склоните с ватре.

Кору за питу попрскајте уљем, па на њу намажите смесу од кромпира и соје и мотајте. По жељи можете пећи питу као "фрулице", "пужиће", у облику сарми итд. Понављајте док не потрошите сав материјал и ређајте по плеху који сте обложили папиром за печење.

Пеците у рерни загрејаној претходно на 180 степени, све док лепо не порумени.

Кад извадите из рерне, обавезно покријте питу чистом крпом како би остала мекана, па после 15-20 минута сеците по жељи и пребаците у кутију, коју ћете добро затворити да стоји до севирања.

Извор:
Дневник, Еспресо
Пише:
Пошаљите коментар