Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SOČNO PREDJELO ZA SLAVSKU TRPEZU Idealna posna pita sa "tajnim sastojkom" zbog kog se traži parče više; Evo o kom sastojku je reč

17.12.2024. 12:43 12:55
Piše:
пита
Foto: Youtube printscreen/Bourek

Glavni sastojak ove izdašne domaće pite je krompir, a tu je i jedan "tajni" koji je čini još hranljivijom i ukusnijom.

Pred‌jelo je za mnoge omiljeni deo slavske trpeze, a ako ste ljubitelj domaćih peciva, ova posna pita je nešto što morate imati u porodičnom kuvaru!

Predstojeća slava Sveti Nikola podrazumeva posnu trpezu, u koju će se odlično uklopiti čuvena manastirska pita, koja se pravi o gotovih kora, krompira i "tajnog sastojka" – soje.

Ona je vrlo sočna i interesantnog ukusa, a vaši gosti će biti oduševljeni idejom.

Sastojci:

1 pakovanje kora za pitu
5 krompira (srednje veličine)
3 glavice crnog luka (veće)
150 g soje
so i suvi začin po ukusu
ulje po potrebi

Priprema:

Oljuštite i skuvajte krompir dok ne bude mekan toliko da viljuška može da prođe kroz njega. U međuvremenu potopite soju, pa kad nabubri, procedite je.

Nakon što se krompir prohladi, isecite ga na manje kriške i pomešajte sa sojom. U tiganj sipajte malo ulja, pa propržite sitno iseckan crni luk. Kad bude staklast, preko dodajte krompir i soju, pa pospite suvi začin i dobro promešajte. Dinstajte nekoliko minuta, a zatim posolite i sklonite s vatre.

Koru za pitu poprskajte uljem, pa na nju namažite smesu od krompira i soje i motajte. Po želji možete peći pitu kao "frulice", "pužiće", u obliku sarmi itd. Ponavljajte dok ne potrošite sav materijal i ređajte po plehu koji ste obložili papirom za pečenje.

Pecite u rerni zagrejanoj prethodno na 180 stepeni, sve dok lepo ne porumeni.

Kad izvadite iz rerne, obavezno pokrijte pitu čistom krpom kako bi ostala mekana, pa posle 15-20 minuta secite po želji i prebacite u kutiju, koju ćete dobro zatvoriti da stoji do seviranja.

Izvor:
Dnevnik, Espreso
Piše:
Pošaljite komentar