Изненадићете се нашим пласманом
Србија "најукуснија" у региону ОВО ЈЕ ЛИСТА ТОП 100 КУХИЊА СВЕТА На челу Грци, а ево која све СРПСКА ЈЕЛА „морају да се пробају“
Светски атлас хране традиционално је објавио годишњу листу најбољих кухиња и јела света.
Листа је, наводи Тејст Атлас, направљена на основу 477.287 оцена за 15.478 јела и намирница у њиховој бази.
Први пут се на врху листе нашла Грчка, у којој се истичу егејске пистације, маслиново уље с острва Финикија, Каламата маслине, боб са Санторинија и наранџе с Крита.
Друга кухиња „коју морате пробати у 2025.“ је италијанска, а трећи на листи је Мексико.
Србија је заузела високо 15. место.
Као храну коју морате пробати у Србији, навели су пазарске мантије, лесковачки домаћи ајвар, ариљску малину, комплет лепињу, лесковачки роштиљ.
Хрватска је на 17. месту са најбољим оценама за славонски кулен, загорске млинце, пашку јањетину, граделе и фужи.
Словенија је негде у средини листе, на 56. месту а јела као што су штајерско прекмурско бундевино уље, прекмурска гибаница, крофне, кремпита и гобова супа добили су најбоље, просечне оцене.
Босанскохерцеговачка кухиња је прошле године била рангирана на 27. месту а ове године оцењена је као 68. кухиња света.
Најбоље оцењена јела у Босни и Херцеговини су сарма, бурек, сач, ливањски сир и травнички ћевапи.
Црна Гора је заузела 83. место са најбољим просечним оценама за његушки пршут, пљеваљски сир, приганице, његушки сир и ражњиће.
Најгоре оцењене кухиње су из Албаније, Боливије, Нигерије, Лаоса и Никарагве.
Целу листу најбољих кухиња према Тасте Атласу и препоруку за јела која морате пробати погледајте овде.