Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МИРИС ХУРКЕ И КОБАСИЦЕ ПРЕПЛАВИО КАЊИЖУ Ево где се праве најбољи месни специјалитети

11.12.2024. 10:40 15:01
Пише:
Адорјан
Фото: фејсбук архива

АДОРЈАН: Ко каже да су укуси прошлости само сећање?

У Адорјану, малом месту у општини Кањижа пробуђена традиција спаја генерације и подсећа на вредности које не смемо заборавити. На Фестивалу хурке и кобасице, који се одржава сваке године, спајају се кулинарске вештине, музика, забава и, наравно, мириси који враћају у прошла времена. И ове године Адорјан је био центар окупљања људи свих узраста који славе оно што нас спаја – културу и храну.

На 13. Међународном фестивалу хурке и кобасица, ове године се окупило готово 140 екипа из Србије, Мађарске и Словачке, жељних да покажу вештине које су наследили од својих предака. Овај догађај није само гастрономски спектакл – он је доказ да је култура јела у сржи заједништва које спаја људе, генерације и народе.

Иако је главна атракција припрема традиционалних јела, фестивал у Адорјану је много више од такмичења у кувању. Ово је прича о очувању вредности, о ручним вештинама које не смемо заборавити, и о повезивању прошлости и садашњости кроз укус који је прожет историјом. Почетак припрема био је симболичан – прљење свиња сламом, као део процеса који подсећа на дане када су породице у својим двориштима заједнички радиле, при томе преносиле знање са генерације на генерацију. Иштван, један од најмлађих такмичара, истиче да за његов тим, такмичење није само прилика да покажу своје кулинарске вештине, већ и да чувају традицију коју је његова породица неговала годинама. 

- За нас је сваки зачин, свака коцка меса део приче о нашем крају, о нашој традицији. Кобасице нису само храна – то су успомене, то су сећања на људе који су нас учили. Овај фестивал је прилика да и други виде оно што ми волимо - каже Иштван, док поносно пакује припремљене кобасице у сушионицу. 

Посебност овог фестивала је и сама атмосфера која није само куварство, већ право културно богатство које излази из тањира. У Адорјан се долази не само због хране, већ и да се осети дух заједништва који влада овде. Од веселих тонова народне музике, преко вашара са локалним производима, до мириса печених кобасица који се шире из сваке улице – све подсећа на то колико култура хране може да буде снажна. „Зато волимо да дођемо овде – овде је срж традиције“, кажу  посетиоци, уживајући у сваком тренутку манифестације.

Историја Адорјана дуга готово 1200 година, учинила га је центром гастрономије и културе која спаја људе свих генерација. Овај фестивал инспирише учеснике  и посетиоце да су део нечега већег. У друштву од 10.000 до 15.000 посетилаца, срце сваког госта куца у ритму ове традиције, а фестивали попут овог подсећају нас на то колико су важни тренуци који нас спајају. 

-Ово је много више од обичног окупљања - каже Чаба Боршош, организатор фестивала. - Ово је манифестација која показује да традиција није нешто што је прошло, већ нешто што живи у нама. И то је најлепши део целе приче.“

С. Иршевић

 

Фејсбук архива

Извор:
Дневник.рс / С. Иршевић
Пише:
Пошаљите коментар