Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MIRIS HURKE I KOBASICE PREPLAVIO KANJIŽU Evo gde se prave najbolji mesni specijaliteti

11.12.2024. 10:40 15:01
Piše:
Izvor:
Dnevnik.rs / S. Iršević
Адорјан
Foto: fejsbuk arhiva

ADORJAN: Ko kaže da su ukusi prošlosti samo sećanje?

U Adorjanu, malom mestu u opštini Kanjiža probuđena tradicija spaja generacije i podseća na vrednosti koje ne smemo zaboraviti. Na Festivalu hurke i kobasice, koji se održava svake godine, spajaju se kulinarske veštine, muzika, zabava i, naravno, mirisi koji vraćaju u prošla vremena. I ove godine Adorjan je bio centar okupljanja ljudi svih uzrasta koji slave ono što nas spaja – kulturu i hranu.

Na 13. Međunarodnom festivalu hurke i kobasica, ove godine se okupilo gotovo 140 ekipa iz Srbije, Mađarske i Slovačke, željnih da pokažu veštine koje su nasledili od svojih predaka. Ovaj događaj nije samo gastronomski spektakl – on je dokaz da je kultura jela u srži zajedništva koje spaja ljude, generacije i narode.

Iako je glavna atrakcija priprema tradicionalnih jela, festival u Adorjanu je mnogo više od takmičenja u kuvanju. Ovo je priča o očuvanju vrednosti, o ručnim veštinama koje ne smemo zaboraviti, i o povezivanju prošlosti i sadašnjosti kroz ukus koji je prožet istorijom. Početak priprema bio je simboličan – prljenje svinja slamom, kao deo procesa koji podseća na dane kada su porodice u svojim dvorištima zajednički radile, pri tome prenosile znanje sa generacije na generaciju. Ištvan, jedan od najmlađih takmičara, ističe da za njegov tim, takmičenje nije samo prilika da pokažu svoje kulinarske veštine, već i da čuvaju tradiciju koju je njegova porodica negovala godinama. 

- Za nas je svaki začin, svaka kocka mesa deo priče o našem kraju, o našoj tradiciji. Kobasice nisu samo hrana – to su uspomene, to su sećanja na ljude koji su nas učili. Ovaj festival je prilika da i drugi vide ono što mi volimo - kaže Ištvan, dok ponosno pakuje pripremljene kobasice u sušionicu. 

Posebnost ovog festivala je i sama atmosfera koja nije samo kuvarstvo, već pravo kulturno bogatstvo koje izlazi iz tanjira. U Adorjan se dolazi ne samo zbog hrane, već i da se oseti duh zajedništva koji vlada ovde. Od veselih tonova narodne muzike, preko vašara sa lokalnim proizvodima, do mirisa pečenih kobasica koji se šire iz svake ulice – sve podseća na to koliko kultura hrane može da bude snažna. „Zato volimo da dođemo ovde – ovde je srž tradicije“, kažu  posetioci, uživajući u svakom trenutku manifestacije.

Istorija Adorjana duga gotovo 1200 godina, učinila ga je centrom gastronomije i kulture koja spaja ljude svih generacija. Ovaj festival inspiriše učesnike  i posetioce da su deo nečega većeg. U društvu od 10.000 do 15.000 posetilaca, srce svakog gosta kuca u ritmu ove tradicije, a festivali poput ovog podsećaju nas na to koliko su važni trenuci koji nas spajaju. 

-Ovo je mnogo više od običnog okupljanja - kaže Čaba Boršoš, organizator festivala. - Ovo je manifestacija koja pokazuje da tradicija nije nešto što je prošlo, već nešto što živi u nama. I to je najlepši deo cele priče.“

S. Iršević

 

Fejsbuk arhiva

Izvor:
Dnevnik.rs / S. Iršević
Piše:
Pošaljite komentar