scattered clouds
0°C
18.01.2025.
Нови Сад
eur
117.0991
usd
113.7658
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СЛАВЉЕ ВИНСКЕ КУЛТУРЕ У СУБОТИЦИ „Кевединка 24“ увод у оснивање музеја вина

08.12.2024. 11:29 11:45
Пише:
Извор:
Дневник.рс
1
Фото: Subotica.com

Суботица, град на граници традиције и савремености, поново је постала место сусрета прошлости и будућности винске културе.

Овај сусрет, међутим, није само резултат једног догађаја, већ одражава четврт века посвећености, страсти и љубави према виноградарству. Поводом јубилеја витешког винског реда Арена Забаткиенсис, у вестибилу Градске куће постављена је изложба под називом „Кевединка 24“. Ова изложба, која слави 25 година постојања витешког реда и традицију винске регије Суботице, није само окупљање винара и љубитеља вина, већ и подсећање на богатство које је скривено у овој аутохтоно сорти грожђа – кевединки.

Кевединка је много више од обичне сорте грожђа. За Суботицу и шире подручје Суботичко-хоргошке пешчаре, кевединка је симбол традиције, идентитета и опстанака кроз време. На изложби која је организована, посетиоци су имали прилику да открију како се кевединка развијала кроз деценије, кроз различите произвођаче и етикете које сведоче о њеној променљивости и прилагодљивости. Изложено је више од педесет боца кевединке, од најстаријих до савремених вина, а међу њима и награђивана вина ове сорте. Свака боца, свака етикета причала је своју причу, о виноградима који су преживели зиму, о виноградарима који су предано радили да очувају и унапреде ову сорту. Свака боца била је путовање кроз време.

Виноградарство – не само посао, већ мисија

Као симбол овог окупљања стајао је Драгутин Миљковић, велики мајстор витешког реда Арена Забаткиенсис, који је, заједно са својим колегама, пружио посетиоцима прилику да се упознају са винском традицијом овог краја. Миљковић је истакао како је изложба само увод у много већи пројекат – оснивање музеја вина, који ће окружити целу винску регију, као центар културе, едукације и, наравно, дегустације.

„Наша идеја је да створимо живу институцију, која неће бити само место за старе предмете, већ и центар за едукацију, за нова сазнања о виноградарству, вину, традицији. Музеј ће бити динамичан, са различитим радионицама, изложбама и програмима током целе године“, рекао је Миљковић. 

Музеј вина, према његовим речима, неће бити статична збирка предмета – то ће бити живо место у којем ће посетиоци моћи да учествују у стварању и неговању традиције.

Иако је у плану да музеј приказује богату историју винске регије, са посебним нагласком на аутохтоне сорте попут кевединке, Миљковић је подсетио и на значај будућности.

„Нисмо овде да бисмо се само сећали прошлих времена. Винарство је жива ствар, која се мора развијати. Ми се не окрећемо само прошлости, већ гледамо ка будућности, ка новим технологијама, новим винима и новим приликама“, додао је Миљковић.

Културни туризам – мост између прошлости и будућности

Будући музеј вина неће бити само локални центар, већ и важан елемент културног туризма, који је у последњих неколико деценија постао незаобилазан фактор у светској економији. Викторија Шимон Вулетић, кустоскиња и музеолог, подсетила је на то да културни туризам доживљава свој процват широм света. Према подацима Светске туристичке организације, културни туризам постао је кључна грана туристичке привреде и све више се препознаје као важан економски ресурс.

„У музеју вина нећемо се бавити само изложбама предмета, већ ћемо обухватити и нематеријалну културу – обичаје везане за виноградарство, бербу грожђа, и слављење светих заштитника винограда, као што је свети Трифун. Биће ту и иновативних програма, као што су виноградарске школе и радионице за децу и одрасле, као и фестивали вина, на којима ће учествовати винари из читаве регије“, објаснила је Викторија Шимон Вулетић.

За њу, идеја о музеју винарства није само музеј предмета, већ простор у којем ће се неговати и промовисати цела винска култура, у сарадњи са локалним виноградарима и туристичким организацијама. Овај музеј, који ће бити део ширег концепта културног туризма, доприноси препознавању културе и традиције као фактора привредног развоја, али и социо-културне интеграције.

Суботица, са својом богатом виноградарском традицијом, заслужује да буде препозната као винска дестинација. Пројекат музеја вина пружа јој шансу да постане центар винске културе, не само у региону, већ и у Европи. Кроз промоцију аутохтоних сорти грожђа, едукацију виноградара и љубитеља вина, као и развој иновативних туристичких програма, Суботица има потенцијал да постане препознатљива на винској мапи света.

„Суботица заслужује да буде препозната као винска дестинација“, закључила је Викторија Шимон Вулетић. „Овај музеј, заједно са свим пратећим програмима, допринеће да се наш регион препозна као срце винске културе у овом делу Европе.“

Овај тренутак, који је започео пре 25 година са оснивањем витешког винског реда, сада добија свој пуни смисао – у музеју вина који ће бити средиште културе, традиције и иновација. Кевединка, као најлепши плод ове традиције, заузеће своје заслужено место, а Суботица ће коначно имати место које ће поносно носити назив „центар винске културе“.

Музеј вина као симбол будућности

Музеј вина неће бити само депо традиције, већ ће постати симбол будућности виноградарске регије, место које ће окупљати винаре, љубитеље вина и туристе. Кевединка, са својом јединственошћу, биће кључни елемент овог музеја, баш као што је кључна за винску историју Суботице. Овај пројекат је шанса за Суботицу да се на винској мапи света постави као центар културе, традиције и будућности.

С.Иршевић
 

Извор:
Дневник.рс
Пише:
Пошаљите коментар
ПРЕПОРУКА ЗА ВИНО ДАНА: И розе и „Црна овца“
Винска визија

ПРЕПОРУКА ЗА ВИНО ДАНА: И розе и „Црна овца“

01.12.2024. 09:01 09:01
ДА ЛИ ЈЕ ИСТИНА ДА ЈЕ ЦРВЕНО ВИНО ЗДРАВО? Ево шта кажу стручњаци
ilustracija

ДА ЛИ ЈЕ ИСТИНА ДА ЈЕ ЦРВЕНО ВИНО ЗДРАВО? Ево шта кажу стручњаци

29.11.2024. 21:09 21:25
И ТО СЕ РАДИ Виноградар осуђен за мешање неколико вина која је продавао као божоле

И ТО СЕ РАДИ Виноградар осуђен за мешање неколико вина која је продавао као божоле

28.11.2024. 19:28 19:39