НЕ БАЦАЈТЕ ЛИСТОВЕ ШАРГАРЕПЕ! Овај скривени састојак има МОЋНИЈА дејства од самог корена!
Шаргарепа је синоним за здравље. Међутим, мало је познато да се, осим корена, у исхрани може користити и лист шаргарепе, који су грчки лекари укључили у списак 600 најефикаснијих биљака у превенцији и лечењу појединих врста карцинома.
Зато немојте дозволити да овај драгоцени састојак заврши у корпи за отпатке јер садржи беланчевине, витамине и минерале и чак шест пута више витамина Ц него корен биљке.
Одличан је извор калцијума и хлорофила, па чисти крв, лимфу и надбубрежне жлезде од токсина, јача кости и мишиће и поправља квалитет вида. Велике количине калијума и витамина К у листу шаргарепе снижавају крвни притисак, нормализују метаболизам, штите од остеопорозе и кардиоваскуларних обољења.
У хомеопатији се чај од лишћа шаргарепе користи као природно диуретско средство за лечење болести бубрега и елиминацију отока, док се сок од лишћа употребљава као антисептик за испирање уста и помаже у третирању лошег задаха, али и лечењу афти и гингивитиса. Због јаког антисептичког деловања сок добијен из свежег листа шаргарепе можете помешати с медом и користити за дезинфекцију рана, али и за унутрашњу употребу ако желите да стимулишете рад хипофизе.
Труднице треба да избегавају лист шаргарепе, који се у руској народној медицини користи за стимулацију материце у време порођаја.
Лист шаргарепе користите на исти начин као лист першуна. Исецкајте га и њиме зачините чорбе или оброке од поврћа при крају кувања, додајте га у салате, а у комбинацији с белим луком, ђумбиром и бибером јелима даје посебан укус и има изузетно стимулативно дејство на тело.