Добри рецепти су увек у моди
ОВО СУ ТРИ САВРШЕНЕ ТОРТЕ ЗА СЛАВУ! Гости их обожавају, а домаћице се поносе савршеним укусом
Један од незаобилазних елемената славске трпезе, која је препуна разноврсних јела и специјалитета, свакако је славска торта.
Славска торта је права симболика крсне славе, јер уз свечану трпезу и јела која се припремају за овај дан, торта носи посебну тежину. Њена припрема је често уметнички процес који се преноси са генерације на генерацију, а њени укуси и облици су богати и разнолики. Многе домаћице улажу посебан труд да славску торту учине савршеном, како би изненадиле своје госте и показале своје кулинарске вештине.
Торте за славу обично имају богат сложени укус и могу се припремати у различитим варијантама, од класичних бисквита са кремом, до сложенијих торти са чоколадом, воћем или орасима.
Међу најпопуларнијим врстама, које смо ми издвојили су ове три, а за сваку доносимо рецепт и начин припреме.
Реформа торта
Састојци:
16 беланаца
20 кашика шећера
400 гр млевених ораха
4 кашике брашна
За фил:
16 жуманаца
200 гр шећера
200 гр шећера у праху
250 гр путера
200 гр црне чоколаде
и још 200 грама чоколаде, 4 кашике уља за глазуру
Припрема:
Умутите четири беланца са пет кашика шећера у чврст шне. Кашику брашна и 100 гр млевених ораха додајте умућеним беланцима, па све сједините жицом, лаганим покретима како беланца не би „спала“.
Рерну загрејте на 180 степени.
У плех величине 30×22 цм ставите папир за печење, сипајте смесу за кору, поравнајте и пеците у загрејаној рерни од 12 до 15 минута, у зависности од јачине рерне. Кора треба благо да порумени.
Тако урадите и са преостале три коре.
Жуманца улупајте са кристал шећером да буду пенаста.
Фил од жуманаца скувајте на пари, а уколико немате шерпу за кување филова на пари, то једноставно урадите помоћу две шерпе.
Већу шерпу ставите на ринглу и сипајте воду, мању шерпу – у којој ћете кувати фил ставите на већу, тако да вода која ври не додирује дно шерпице у којој су жуманца.
Када вода проври, смањите ватру да не кључа јако, али да настави да ври и кувајте фил око 20 минута или дуже, ако буде потребе, све време мешајући.
Фил са жуманцима је скуван када повучете варјачу по средини суда и видите дно.
Склоните фил са ватре, додајте изломљену чоколаду и путер па све добро сједините миксером. Фил покријте пријањајућом фолијом и оставите да се потпуно охлади.
Када је фил потпуно хладан, пенасто га умутите миксером.
Фил поделите на четири дела и филујте коре. Три четвртине количине фила распоредите између корица, а последњи део оставите за премазивање страница торте.
Чоколаду отопите са четири кашике уља и прелијте преко торте.
Торту украсите по жељи, језгрима ораха, ренданом чоколадом или поспите млевеним орасима и оставите да преноћи у фрижидеру, па исеците на жељену парчад и послужите.
Белa Египат торта
Састојци:
Потребно је за једну кору (праве се 3 коре):
4 беланца
4 кашике шећера
2 кашике брашна
1 мала кашичица прашка за пециво
4 кашике печених млевених лешника
За жути фил:
750 мл млека
12 жуманаца
100 гр густина
2 ванилног шећера
200 гр шећера
200 гр беле чоколаде за кување
250 гр маргарина
За бели фил:
400 мл слатке павлаке
100 гр крем сира1
100 гр печених млевених лешника
За декорацију:
400 мл слатке павлаке
2 кашике шећера у праху
мало печених сецканих лешника
Припрема:
Умутите беланца, па постепено додајте и шећер и умутите у чврсту пену. Додајте брашно, прашак за пециво, лешнике и лагано измешати жицом. Калуп пречника 26 цм обложите папиром, спати смесу, па је лепо поравнајте.
Пеците на 200 степени, око 20 минута. Поступак поновите и са друге две коре. Умутите жуманца, додајте шећер и ванилин шећер, па све лепо умутите. Додајте наизменично густин и млеко. Умутите добро, да нема грудвица. Ставите млеко да се кува, па кад прокључа додајте размућен густин уз интензивно мешање, да се не би ухватиле грудвице.
Кувајте док се фил не згусне. У фил додајте белу чоколаду за кување и мешајте док се не растопи. Пребаците фил у другу посуду, прекријте и оставити да се охлади. Умутите маргарин собне температуре, па умутите охлађени фил и спојите смесе постепеним додавање жутог фила у маргарин.
Добро умутите миксром, па фил поделите на три дела. Умутите слатку павлаку, додајте крем сир и наставите мућење. Додајте печене, самлевене лешнике и кашиком промешајте смесу. Фил поделите на три дела. Прву кору премажите жутим филом, затим белим, па преко ставите другу кору и поновите поступак као са првом. Преклопите трећом кором, па поновите поступак као са претходне две.
Умутите слатку павлаку, додајте шећер у праху, па премажите торту. Декоришите по жељи.
Добош торта
Састојци:
За кору:
9 јаја
300 г шећера
270 г брашна
За фил:
9 јаја
330 г шећера
210 г чоколаде
240 г маргарина
240 г путера
За глазуру:
18 кашика шећера
1 комадић путера
мало сока од лимуна
Припрема:
Од смесе за кору све састојке поделите на три дела, како бисте пекли кору три пута. Одвојте беланца од жуманца, па беланца умутите у чврст снег и постепено додајте половину шећера све време мутећи миксером. Када то буде готово, убаците жуманца, па кад се све сједини, убаците и брашно, лагано мешајући шпатулом.
Тепсију у којој ћете пећи коре подмажите и поспите брашном. Смесу за кору сипајте у плех и поравнајте. Пеците је око 10 минута на 180 степени. Када буду ивице коре поруменеле, извадите из рерне, шпатулом одвојте ивице коре од тепсије, па пребаците на крпу.
Све поновите и са остатком састојака за још две коре.
Умутите јаја са шећером, па их ставите да их кувате на пари. Јако је важно да дно шерпе не додирује врелу воду. Најбоље да ставите ринглу на слабу температуру како би се боље спремило.
Када почне фил да се згушњава, убаците чоколаду, па промешајте док се не растопи. Чоколада ће додатно стегнути фил, па кад се то деси, склоните са рингле и оставите да се охлади.
Путер умутите пенасто и убаците га у охлађени крем скуваних жуманаца и чоколаде.
У шерпи са ширим дном отопите шећер без мешања. Када сав шећер промени боју, онда варјачом промешајте. Додајте коцкицу путера и немојте се изненадити што ће реакција бити бурна, брзо ће се стишати. Уколико желите да посветлите глазуру, додајте сок од лимуна.
Једну спремну кору урежите ножем обрисе будућих шнита. Врео карамел излијте на кору, размажите га по целој површини коре и сачекајте неколико тренутака. Затим ножем обележите комаде по контурама које ће се истаћи кроз глазуру. Морате брзо радити јер се глазура брзо стеже.
Коре премазујте танким слојем фила и ређајте једну на другу. На крају слагање завршите последњом кором коју сте глазирали.
Добро охладите пре послуживања.
Пријатно!