РЕЦЕПТ ДАНА
СПРЕМИТЕ ГИРОС КАО ГРК ЗОРБА Овај рецепт оставиће вас без речи ЈЕР ЋЕ ВАМ БИТИ ПУНА УСТА
Иако једва чекамо лето да коначно загњуримо нос у гирос, то не значи да не можемо да га једемо усред зиме.
Постоје бројни начини на које се ово јело може спремити, а ово је један од њих. Не заборавите, традиционални гирос прави се од јагњетине, али добар укус има и онај са свињетином, као и пилећи. На вама је избор.
Потребно је:
1 кг прошараног свињског меса без кости или пилећег
За маринаду:
1 дцл маслиновог уља
2 кашике мешавине зачина
1 кашичица слатке алеве паприке
1/2 кашичице оригана
1/3 кашичице белог лука у праху или мало пасте од белог лука
1 кашика сенфа
Бибер
1 јабука или 1 главица црног лука (за постоље)
2 дрвена ражњића
Ноћ пред печење танко исечене шницле ставите у дубљу посуду и прелијте маслиновим уљем. Додајте мешавину зачина, сенф, алеву паприку, оригано, бели лук и бибер по укусу. Све добро промешајте, покријте провидном фолијом и оставите у фрижидеру преко ноћи.
Сутрадан, плех обложите алу фолијом па на средину ставите напола пресечену јабуку или црни лук. У њу забодите дрвене штапиће па на њих набадајте месо.
Обложите гирос алу фолијом и пеците на 180 степени око пола сата. Након тога скините фолију, повећајте температуру на 200 степени и пеците још пола сата или док не добијете споља добро печено, хрскаво месо.
Сеците великим ножем, усправно, и ређајте или на тањир или у питу, односно лепињу, ако је имате. Можете јести уз кромпириће и цацики сос, али и уз шопску салату, рецимо.