RECEPT DANA
SPREMITE GIROS KAO GRK ZORBA Ovaj recept ostaviće vas bez reči JER ĆE VAM BITI PUNA USTA
Iako jedva čekamo leto da konačno zagnjurimo nos u giros, to ne znači da ne možemo da ga jedemo usred zime.
Postoje brojni načini na koje se ovo jelo može spremiti, a ovo je jedan od njih. Ne zaboravite, tradicionalni giros pravi se od jagnjetine, ali dobar ukus ima i onaj sa svinjetinom, kao i pileći. Na vama je izbor.
Potrebno je:
1 kg prošaranog svinjskog mesa bez kosti ili pilećeg
Za marinadu:
1 dcl maslinovog ulja
2 kašike mešavine začina
1 kašičica slatke aleve paprike
1/2 kašičice origana
1/3 kašičice belog luka u prahu ili malo paste od belog luka
1 kašika senfa
Biber
1 jabuka ili 1 glavica crnog luka (za postolje)
2 drvena ražnjića
Noć pred pečenje tanko isečene šnicle stavite u dublju posudu i prelijte maslinovim uljem. Dodajte mešavinu začina, senf, alevu papriku, origano, beli luk i biber po ukusu. Sve dobro promešajte, pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru preko noći.
Sutradan, pleh obložite alu folijom pa na sredinu stavite napola presečenu jabuku ili crni luk. U nju zabodite drvene štapiće pa na njih nabadajte meso.
Obložite giros alu folijom i pecite na 180 stepeni oko pola sata. Nakon toga skinite foliju, povećajte temperaturu na 200 stepeni i pecite još pola sata ili dok ne dobijete spolja dobro pečeno, hrskavo meso.
Secite velikim nožem, uspravno, i ređajte ili na tanjir ili u pitu, odnosno lepinju, ako je imate. Možete jesti uz krompiriće i caciki sos, ali i uz šopsku salatu, recimo.