Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НЕВЕРОВАТНЕ БЛАГОДЕТИ КИСЕЛОГ КУПУСА Лечи 9 болести, ПУН ВИТАМИНА

20.11.2024. 17:20 17:31
Пише:
ilustracija
Фото: Pixabay.com

Начин припреме киселог купуса потиче од Словена, а користи се и дан данас. Познато је да је морепловац Џејмс Кук своју посаду хранио киселим купусом за превенцију од опасног скорбута.

Лековитост киселог купуса надилази лековитост многих познатих биљака. Сто грама сировог киселог купуса садржи чак 20 мг витамина Ц. Следе витамин А, фолна киселина, магнезијум, гвожђе, фосфор, калцијум, калијум, натријум, биљна влакна и беланчевине. Одличан је извор витамина Б12, због тога се посебно препоручује вегетаријанцима и веганима. Црвени купус је и до седам пута лековитији од белог, а његова боја указује да садржи и лековите антиоксидансе  – антоцијанине.

Лек за пробавни систем

Оно по чему се кисели купус разликује од сировог су пробиотичке бактерије. Кисели купус је изворна ферментисана храна природно богата пробиотичким културама. Због тога је кисели купус јако битан у лечењу болести проузрокованих дисбалансом цревне флоре, посебно након терапије антибиотицима или хемотерапије.

Фото: Дневник (Филип Бакић)

Благотворно делује на желудац и црева, на њихову микрофлору и на перисталтику, чиме погодује пробави. Помаже и у пробављању масних оброка и убрзава метаболизам што поспешује излучивање штетних материја из организма, а чисти и регенерише јетру. Тако чисти крв, успорава старење и јача отпорност организма.

Зарастање рана и опекотина

Кисели купус поспешује зарастање рана, а делује и код реуме и упале вена. Локално га можете користити за ублажавање свраба на кожи услед различитих алергијских упала, мањих опекотина и убода инсеката, посебно пчеле или осе. На захваћено место ставите облог од листа киселог купуса и омотајте га завојем или газом. Имате ли главобољу, на чело положите лист киселог купуса и омотајте га газом.

За подизање расположења и уопште добро здравље, сваки дан поједите две до три кашике нарибаног киселог купуса. Људи који конзумирају пуно киселог купуса јачи су и отпорнији на болести. Због тога се кисели купус посебно препоручује старијим особама, особама с ослабљеним имунитетом и деци.

Фото: pixabay.com

Благодати сока киселог купуса:

Расол – сок киселог купуса– има много повољних учинака по здравље. Богат је витаминима Ц, Е, К и Б, као и витамином У, једним од најређих витамина, важним за лечење чира на желуцу и дванаестопалачном цреву. Врло је популаран народни рецепт за лечење наглувости помоћу расола. Увече, пре спавања, намочите вату у расол од купуса и ставите је у уво.

Тако спавајте и извадите је ујутро. Између осталог, расол делује против гљивица и бактерија, штити од упала, помаже код чира и лечи мамурлук.

Припрема киселог купуса:

15 кг зеља
0,5 кг соли
шест ловорових листова
кашичица бибера у зрну
комадићи дуње ради жуће боје
по избору селен, ким, коморач, винова лоза или јабуке

У пластичну бачву сложите ред резаног купуса, а затим ред соли и зачина. Наставите тако док све не потрошите. Све залијте водом док она прекрије купус и херметички затворите. Прво држите зеље на собној температури док се не укисели, за шта је потребно око месец дана. Затим га преместите на хладно место попут подрума и чувајте на температури не већој од пет степени. Ако бачва није пуна до врха, напуните најлонску врећу водом и ставите је као тег на зеље, да га притиска.

Тродневна дијета са киселим купусом:

С овом дијетом можете изгубити до три килограма у три дана и притом детоксиковати организам.

Први дан поједите до килограм и по киселог купуса распоређеног у оброке. Пијте пуно воде с неколико капи лимуна.

Други дан за ужину поједите пола килограма купуса, комадић хлеба и неколико кашика свежег сира. За ручак поновите, али у купус додајте јабуке насецкане на коцкице. За вечеру купусу додајте два кувана кромпира, пет грама маслаца, мало лука и кима (или некога другог зачина према жељи) и све то мало препеците.

Трећег дана искомбинујте јеловнике прва два дана како вам најбоље одговара, пише “Алтернатива-за-вас“.

Извор:
Крстарица
Пише:
Пошаљите коментар