Време слава je
ПРИПРЕМИТЕ САВРШЕНУ ТРПЕЗУ ЗА АРАНЂЕЛОВДАН Идеје за богат јеловник и незаборавну славску гозбу у част Светог архангела Михаила
У четвртак славимо Аранђеловдан, славу Светог архангела Михаила, која је једна и од најчешћих слава код нас.
Домаћице припремају обиље хране, труде се да славска трпеза буде богата, са комплетним јеловником који ће се свидети свим гостима.
Ово је наш део предлога шта можете спремити за госте и спремити гозбу за памћење.
Салата мимоза
Састојци за салату мимоза:
3 кромпира
300 г стишњене шунке
300 г качкаваља
4 јајета
400 мл киселе павлаке
200 г мајонеза
Припрема салате мимозе:
Кромпир скувајте, као и јаја. Када се све скува, оставите да се охлади.
За то време изрендајте шунку и половину количине качкаваља, па додајте и рендани кромпир. Другу половину качкаваља изрендајте на ситније ренде.
Припремите већу чинију где ћете ређати све састојке, а не би било лоше да то буде провидна чинија како би се видео пресек салате.
Прво ставите половину ренданог кромпира, зачините сољу и бибером, па премажите танак слој киселе павлаке. Потом ставите рендану шунку и премажите мајонезом. Поспите преко свега крупно рендани качкаваљ и два рендана јајета. Преко свега сипајте киселу павлаку.
Поновите редослед слагања састојака, а салату завршите ситно ренданим качкаваљем и декоришите по жељи. Расхладите је лепо и послужите.
Домаћа супа
Састојци за домаћу супу:
Домаћи резанци за супу
2 батка и карабатка
1 већа шаргарепа
Коцка за супу
Сецкани першун
Уље
Со, бибер
Припрема домаће супе:
Дубљу шерпу напуните водом више од пола, посолите и ставите батаке да се кувају. За то време, шаргарепу очистите и исеците на кругове или мање коцке.
У шерпу додајте мало бибера, па убаците шаргарепу. Оставите да се заједно крчка све заједно док шаргарепа мало не омекша. После тога извадите пилетину из шерпе и сачекајте да се мало охлади, па искидајте месо и вратите га у шерпу.
Додајте коцку за супу, две кашике уља и сецкани першун. Све заједно оставите да се кува 20-ак минута.
Сарма
Састојци за сарму:
2 главице киселог купуса
600 г мешаног млевеног меса
2 главице црног лука
1 мања шаргарепа
1 чен белог лука
Мало алеве паприке
Неколико листова ловора
Со, бибер
Припрема сарме:
Црни и бели лук и шаргарепу исеците на ситније комаде и ставите у тигањ да се динста на мало уља и воде. Када мало омекшају, додајте млевено месо и нека се добро укрчка све заједно, па додајте алеву паприку.
Листове киселог купуса, сваку појединачно, исперите под млазом воде, и када смеса за сарму буде готова, сипајте по једну кашику на сваки лист купуса. Водите рачуна да не буде премало, а све то зависи од величине листа купуса. Уролајте и формирајте сарму коју ћете ређати у дубоку шерпу.
По жељи како завршите ређање сарми, на сваки "спрат" можете убацити и неки део сувог меса, како би сарма имали бољи шмек. Ловор је обавезан, па га ставите на сваком слоју, све до врха. Потребно је да се крчка неколико сати, како би сарма била што укуснија.
Розен торта
Састојци за розен торту:
1 паковање кора за розен торту
250 мл млека
200 г путера
300 г млевених ораха
150 г шећера
200 г шећера у праху
3 кашике воде
Припрема розен торте:
Млеко сипајте у шерпу и ставите да проври. Када се то деси, склоните га са рингле и убаците му путер који је собне температуре. Мешајте лагано да се путер полако отопи па кад се све лепо сједини прелијте преко чиније са орасима. Орахе попарене млеком и путером промешајте и оставите на кратко да се охлади.
На послужавник на који ћете послужити торту, ставите једну кору па филујте филом са орасима, па ставите другу кору и тако све редом док не потрошите сав материјал.
Јако је важно да целу торту добро притиснете како би се лепо сјединило и да се не би фил одвојио.
Шећер у праху просејте, додајте му воду и добро мутите док не добијете сједињену смесу и брзо размажите преко торте.
Еспресо